Germania va pune in aplicare cu incepere de sambata, cu o saptamana mai devreme decat era prevazut, o lege care inaspreste conditiile pentru dreptul la azil, in fata valului fara precedent de migranti din acest an. Textul, recent adoptat de parlament intr-un interval foarte scurt, urma sa intre in vigoare la 1 noiembrie.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

In cele din urma, a fost publicat vineri in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare sambata. Intr-un interviu acordat postului de televiziune ARD, coordonatorul guvernamental pentru dosarul migrantilor, Peter Altmeier, a vorbit despre un "semnal" la adresa candidatilor la azil in Germania.

Legea ii va lipsi pe cetatenii din Albania, Kosovo si Muntenegru de posibilitatea de a solicita azil in Germania, cu exceptia unor cazuri deosebit de grave. Acestea sunt considerate pe viitor ca tari de origine sigure.

Pe de alta parte, numeroase alocatii in bani pentru solicitantii de azil, acordate pe perioada cat cererea lor este examinata, vor fi inlocuite prin prestatii in natura cu scopul de a face Germania mai putin atractiva pentru migranti.

In plus, procedurile de expulzare pentru solicitantii respinsi vor fi accelerate.

In acelasi timp, in cadrul coalitiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel pare sa se ajunga la un acord privind infiintarea unor centre speciale la granita - numite "zone de tranzit" - pentru a expulza mai rapid migrantii care este evident ca nu indeplinesc conditiile statutului de refugiat in Germania, cum sunt migrantii economici.

Ministrul de Interne, Thomas de Maizicre, a vorbit despre "un acord de principiu" asupra acestei chestiuni, subliniind totodata ca "detaliile urmeaza sa fie clarificate".

Sursa: AFP, Agerpres