Uraganul Patricia, considerat unul dintre cele mai puternice din istorie, este asteptat sa loveasca vineri coasta pacifica a Mexicului, obligandu-i pe proprietarii hotelurilor sa isi evacueze oaspetii, iar pe localnici sa puna deoparte provizii, scrie Reuters. Centrul National pentru Uragane din SUA a anuntat ca Patricia este cel mai puternic uragan inregistrat vreodata in emisfera vestica, asemanandu-l cu taifunul Haiyan, care a devastat Filipine in 2013, provocand moartea a mii de oameni. Potrivit Centrului, uraganul Patricia are un potential "catastrofal".

In Puerto Vallarta, hotelurile au primit ordin sa fie evacuate, strazile erau goale, iar o briza usoara a ciufulit palmierii, noteaza Reuters. Aeroportul din oras a fost inchis vineri dimineata, scolile inchise, iar afaceristii au inchis usile si ferestrele sediilor.

Furtuna a crescut "incredibil de mult" in ultimele 12 ore, Organizatia Mondiala de Meteorologie aratand ca aceasta s-a transformat peste noapte in uragan, cu rafale de vant ce ating 200 de mile, echivalentul a 325 de kilometri la ora.

Uraganul a fost clasat in categoria a 5-a, cea mai mare posibila, iar furtuna asteptata vineri dupa-amiaza este "extrem de periculoasa", a avertizat Centrul National pentru Uragane din SUA.

"Este foarte, foarte puternic. Este comparabil cu taifunul Haiyan care a avut un efect devastator in urma cu cativa ani", a declarat puratatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale de Meteorologie. "Este suficient de puternic incat sa ridice un avion in aer si sa il faca sa zboare", a adaugat acesta.

Taifunul Haiyan, care a devastat Filipine pe 8 noiembrie 2013, a ucis 6.300 de oameni.

Cea mai devastatoare furtuna inregistrata in istorie este ciclonul Tip, care a lovit Japonia in anul 1979.