Raidurile aeriene rusesti impotriva pozitiilor rebele si jihadiste din Siria s-au soldat cu aproape 450 de morti, de la inceputul acestora, in 30 septembrie, a anuntat vineri un ONG, citat de AFP.

Razboi in SiriaFoto: Institutul European de Relatii Internationale

Printre cei 446 de morti figureaza 295 de combatanti rebeli si jihadisti si 151 de civili, a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane.

"Raidurile aviatiei rusesti au ucis 446 de persoane, printre care 151 civili dintre care 38 de copii si 35 de femei", a precizat Abdel Rahmane, a carui organizatie se bazeaza pe o larga retea de surse medicale si militanti in intreaga tara.

"Intre altele, au pierit 75 de jihadisti din gruparea Statul Islamic (SI), 31 din Frontul Al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda, si 189 de rebeli apartinand unor grupari moderate sau islamiste", a adaugat el.

Rusia, aliat cheie al presedintelui sirian Bashar al-Assad, vizeaza in raidurile sale gruparile rebele din Siria si SI. O interventie impotriva "terorismului", sustine Moscova. Raiduri destinate mai degraba sa il salveze pe Assad, acuza Washingtonul si partenerii sai.

14 civili, dintre care sase copii si cinci femei au fost ucisi vineri in raiduri asupra localitatii rebele Talbisse, in provincia centrala Homs, pe care regimul incearca sa o recucereasca, potrivit OSDO.

Abdel Rahmane nu a putut preciza daca raidurile au fost efectuate de fortele regimului sau de aviatia rusa.

Joi seara, aviatia rusa a efectuate peste zece raiduri asupra orasului Raqqa, fieful SI, ucigand in total 18 persoane, potrivit OSDO.

"Sapte civili, dintre care doi copii, au pierit in raidurile rusesti", iar 11 membri ai SI au fost ucisi in loviturile impotriva diferitelor pozitii ale grupului, a precizat ONG-ul, care vorbeste si despre 30 de raniti civili si jihadisti.

Din martie 2011, conflictul din Siria declansat de represiunea manifestantilor care cereau reforme a ucis peste 250.000 de oameni si a determinat fuga a milioane de sirieni, multi dintre ei luand drumul Europei.