Organizatia WikiLeaks a publicat joi un al doilea set de documente, intre care o lista de contacte, care ar fi fost recuperate din contul personal de e-mail al directorului CIA, John Brennan, piratat de curand, relateaza AFP in pagina electronica, scrie AFP.

Niciunul dintre documentele publicate miercuri si joi, datate din 2007 si 2008 si provenind dintr-un cont personal, neguvernamental, nu pare sa ameninte securitatea nationala sau sa reprezinte vreun risc pentru cariera sefului agentiei americane de informatii.

La acea vreme, Brennan lucra in sectorul privat, dupa ce a parasit CIA, unde lucrase din 1980 pana in 2005. El a fost ulterior angajat la Casa Alba din 2009 pana in 2013, inainte de a prelua conducerea CIA.

WikiLeaks nu a precizat numarul documentelor pe care le detine, dar a anuntat ca le va publica in valuri, "in cursul zilelor urmatoare".

Cele trei fisiere facute publice joi contin recomandari datate din 2008 privind Afganistanul si Pakistanul, adresate Comisiei pentru serviciile de informatii din Senat, precum si contacte ale lui Brennan (adrese de e-mail, conturi de mesagerie instant).

Aceste contacte par sa apartina unor profesori universitari, experti din domeniul privat in materie de aparare si informatii secrete, prieteni si membri ai familiei sale, precum si unui jurnalist. Unele sunt adrese guvernamentale, in special ale unor oficiali din Departamentul Apararii, Departamentul de Securitate Interna sau din Fortele aeriene.

Altele sunt ale unor personaje de rang inalt, precum fostul consilier pentru securitate nationala Tom Donillon, cu o adresa a cabinetului sau de avocatura, sau actualul consilier pentru securitate nationala, Susan Rice, cu adresa guvernamentala pe care o folosea in 2008, cand facea parte din echipa de tranzitie a presedintelui Barack Obama.

WikiLeaks a publicat miercuri sase documente, intre care adresele si numerele de telefon ale familiei Brennan. Un purtator de cuvant al CIA a declarat miercuri ca familia Brennan este victima unei infractiuni, precizand ca, din cate se pare, nicio informatie clasificata nu a fost compromisa.