Misiunea de salvare din Irak, sprijinita de Statele Unite si care a condus la eliberarea a aproximativ 70 de prizonieri ai Statului Islamic dar s-a soldat cu moartea unui militar din cadrul fortelor speciale americane, a fost o "circumstanta unica" si nu o schimbare de tactica americana in razboi, a declarat joi Pentagonul, citat de Reuters.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului Peter Cook a precizat intr-un briefing ca secretarul apararii Ash Carter a aprobat implicarea Statelor Unite in operatiune pe baza autoritatii pe care o are in actualul conflict si a notificat responsabilii securitatii nationale de la Casa Alba inainte de a avea loc misiunea, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca fortele speciale americane au furnizat elicoptere pentru misiune si au trimis unele trupe pentru a fi alaturi de combatantii kurzi Peshmerga care au condus raidul. In afara de uciderea militarului american, mai multi combatanti Peshmerga au fost raniti, a mai precizat purtatorul de cuvant, citat de Reuters.

Canalul CNN a anuntat de asemenea ca operatiunea, care a avut loc la Hawija, in nordul Irakului, a permis eliberarea a 70 de ostatici din mainile gruparii jihadiste Statul Islamic. Alte mass-media americane au mentionat de asemenea operatiunea din Hawija, insa fara a face un bilant.

Potrivit The New York Times, operatiunea a mobilizat elicoptere americane si forte speciale kurde si americane.