Premierul israelian Benjamin Netanyahu se afla in centrul criticilor dupa un discurs incendiar in care marele muftiu al Palestinei din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial ca l-a sfatuit pe Adolf Hitler sa-i arda pe evrei, scrie The Guardian.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

Comentariile - facute de Netanyahu intr-un discurs sustinut la World Zionist Congress in Ierusalim, in contextul valului de violente dintre evrei si palestinieni - au fost condamnate ca fiind incorecte atat de istorici cat si de un lider al opozitiei, Isaac Herzog.

In discurs, Netanyahu vorbeste despre o intalnire dintre Haj Amin al-Husseini si Hitler, noiembrie 1941.

"Hitler nu voia sa-i extermine pe evrei la acel moment, voia sa expulzeze evreii. Si Haj Amin al-Husseini a venit la Hitler si i-a spus: 'Daca ii expulzezi, vor veni aici (in Palestina)'". Potrivit Netanyahu, Hitler a intrebat: "Ce ar trebui sa fac cu ei?' iar muftiul a replicat: "Arde-i".

Printre cei care au contestat interpretarea lui Netanyahu se afla profesorul Dan Michman, directorul Institutului pentru studierea Holocaustului la Universitatea Bar-Ilan si seful Institutului International pentru Studierea Holocaustului la Yad Vashem. Acesta spune ca Hitler s-a intalnit intr-adevar cu muftiul, dar acest lucru s-a intamplat dupa implementarea Solutiei Finale.