Jacqueline Sutton, o cercetatoare britanica care lucra pentru o organizatie neguvernamentala in Irak, a fost gasita spanzurata sambata seara in toaleta de pe aeroportul din Istanbul, dupa ce ratase avionul care urma s-o duca la Erbil, in Kurdistanul irakian. Colegii si amicii sai refuza sa creada in presupusa sinucidere, ipoteza avansata de autoritatile locale de ancheta, au relatat marti Le Figaro si Europe 1 citate de Agerpres.

Ea parasise Londra dupa-amiaza tarziu si sosise cu un avion in Turcia in jurul orei 22:00. Al doilea avion, care urma s-o duca in Irak, decola la miezul noptii. Sutton ar fi intrat in panica dupa ce a realizat ca nu are destui bani pentru a cumpara un nou bilet, a presupus agentia de presa Anadolu, fara sa citeze sursele ipotezei. Corpul sau neinsufletit a fost descoperit de trei cetateni rusi.

Media locale au indicat ca femeia s-ar fi spanzurat cu sireturile incaltarilor sale. Aceasta versiune a fost vehement contestata de rudele si prietenii sai.

"Circumstantele mortii sale nu sunt clare, iar noi incercam sa restabilim faptele", a declarat imediat angajatorul sau, Institut for War and Peace Reporting (IWPR). Directorul executiv al IWPR, Anthony Bordin, a cerut o ancheta "deschisa si transparenta", subliniind ca este dificil de acceptat teza sinuciderii.

Referitor la versiunea vehiculata de presa turca privind 'sireturile', el a spus ca 'nu este sigur ca ea purta incaltari cu sireturi'.

"Teoria potrivit careia ea s-ar fi sinucis din cauza unui avion pierdut nu este credibila", a declarat pentru France 24 vechea sa prietena si colega de la Australian National University, Susan Hutchinson. Jane Pearce, directoarea Programului Alimentar Mondial al SUA (PAM) in Irak, este la fel de sceptica: 'Deplang moartea prietenei si colegei mele Jacky Sutton.

Nu cred in ceea ce relateaza presa' (turca). Jurnalisti, lucratori umanitari, responsabili ai programelor de dezvoltare, toti cei care o cunosteau sunt de acord ca sinuciderea sa este improbabila. Jurnalistul irakian Mazin Elias, care a lucrat cu ea, a declarat in Mail Online ca este 'imposibil' ca ea sa se fi sinucis.

"Scopul ei era sa amelioreze viata altora. Si sa se sinucida ? Este complet nebunesc", a reactionat Mazin Elias.

"Nu vorbim despre o fata oarecare. Era o femeie in toata firea, o femeie cu responsabilitati. Pentru mine, Jacky a fost ucisa."

Potrivit BBC, sora lui Jacky s-a dus la Istanbul insotita de un angajat al IWPR pentru a intalni autoritatile turce si engleze. Pentru moment, MAE britanic nu a facut decat sa confirme moartea cetatenei sale. In general, anuntul mortii sale a fost un soc pentru toti colegii sai care o descriu in unanimitate ca pe o persoana de 'natura pozitiva'.

Jacqueline Sutton a lucrat ca jurnalist pentru BBC World Service si Radio Vatican intre anii 1998 si 2000, efectuand de asemenea misiuni pentru ONU in numeroase tari, precum in Afganistan, Iran, Ghana si Irak, potrivit IWPR. Divortata si fara copii, Sutton, care vorbea cinci limbi, pare sa fi trait mai multe vieti, uneori paralel. Recent, ea fusese numita sefa a biroului irakian al IWPR care sustine jurnalistii ce activeaza in tari din zone de razboi.

Intr-un comunicat, ONG afirma ca incearca sa afle mai multe despre circumstantele neclare ale mortii sale.

"Ea era extrem de sclipitoare, de inalta competenta si se putea descurca in medii dificile. Si era iubita de toti. Suntem total in stare de soc. Jacky revenea in Irak plina de proiecte, in special pentru combaterea extremismului violent care ameninta tara de care se atasase atat de mult. A fost una dintre cele mai bune specialiste ale noastre in programe de dezvoltare privind Irakul si si-a dedicat aproape zece ani din viata pentru a ajuta aceasta tara", a mai indicat IWPR.

Jacky Sutton cunostea riscurile meseriei sale. Predecesorul lui Sutton in Irak, Ammar al-Shahbander, fusese ucis intr-un atac cu bomba, atribuit Statului Islamic, cu doar cinci luni in urma, aminteste IWPR. Ea se deplasase la Londra tocmai pentru a participa alaturi de familia acestuia la o ceremonie religioasa care il comemora saptamana trecuta. Sutton lucra la un studiu asupra dezvoltarii internationale pentru Centrul de studii arabe si islamice de pe langa Australian National University.

"Cand si-a reluat munca, noi stiam ca este o activitate primejdioasa intr-o tara periculoasa", comenteaza prietena sa Hutchinson in The Guardian. In iunie, Jacky Sutton abordase in treacat acest subiect cu fondatoarea revistei Her Camberra, Amanda Withley. Ea explicase ca si-a schimbat locuinta la Ebril din teama ca cineva s-ar fi introdus acolo pentru a o ucide. Presedintele parlamentului irakian, Salim al-Juburi, a cerut la randul sau autoritatilor turce sa "clarifice pe deplin circumstantele acestui incident", potrivit unui comunicat.

"A murit in circumstante misterioase pe un aeroport turc in drum spre Irak, unde urma sa mearga pentru a ajuta tara noastra", a adaugat el in declaratie. Stutton dezvoltase un stres posttraumatic dupa ce a fost arestata sub suspiciunea de a fi spion in timpul unei misiuni a sale in Eritreea la mijlocul lunii 1990, inainte de a fi 'expulzata' din aceasta tara, dar isi revenise. Imagini ale camerelor de supraveghere, care o aratau pe Sutton sosind in aeroportul din Istanbul, circulau marti pe retelele de socializare.

In aceasta inregistrare de cateva secunde, ea poate fi vazuta trecand prin controlul de securitate cu doua genti. Apoi, mergand pe aleile aeroportului. Este imbracata intr-un mantou mov, poarta blugi si pantofi de baschet albi. In alte imagini, poate fi vazuta purtand ceea ce pare a fi o sacosa cu cumparaturi. Ea urma sa se duca la Erbil pentru a-si continua, intre altele, studiul despre femeile jurnaliste in Irak