Slovenia se declara depasita de fluxul de migranti care vin din Croatia si a anuntat ca vrea sa recurga la armata, facand totodata apel la "solidaritatea europeana" in fata acestui fenomen, scrie AFP.

Ungaria a inchis granita cu Croatia, migrantii se duc acum spre SloveniaFoto: Captura YouTube

"Fluxul de migranti din aceste trei zile depaseste toate capacitatile noastre", a afirmat guvernul, intr-un comunicat publicat in urma unei reuniuni de urgenta, in cursul noptii.

"Slovenia cere statelor si institutiilor UE sa se mobilizeze pentru a raspunde in fata acestei poveri disproportionate pentru statul nostru. Pentru Slovenia, solidaritatea europeana este pusa la incercare", a adaugat guvernul.

O lege va fi prezentata Parlamentului pentru a extinde de maniera exceptionala puterile de interventie ale armatei, care sunt limitate in prezent la asistenta logistica.

Slovenia, o tara cu doar doua milioane de locuitori, a precizat ca peste 8.000 de migranti au intrat pe teritoriul sau doar luni, din Croatia, cei mai multi fara sa treaca prin punctele oficiale de trecere.

In acelasi timp, doar 2.000 si-au putut continua drumul spre Austria, tara care este acuzata de Slovenia ca limiteaza numarul de intrari, desi Viena dezminte acest lucru. Politia austriaca vorbeste despre 4.280 de migranti veniti din Slovenia, luni.

In fata acestei situatii, guvernul sloven a anuntat marti ca vrea sa prezinte Parlamentului un amendament la legea Apararii, pentru a extinde competentele armatei in fata acestei situatii exceptionale. "Acest amendament va permite incredintarea de sarcini suplimentare soldatilor", se arata in acest comunicat.

Premierul Miro Cerar a spus insa ca acest lucru "nu inseamna stare de urgenta". Slovenia trebuie insa sa reactioneze in conditiile in care Croatia "refuza sa colaboreze" pentru a gestiona criza migratorie, a adaugat el.

"E iluzoriu sa te astepti ca o tara de doua milioane de locuitori sa poata opri, gestiona si rezolva ceea ce tari mult mai mari nu au reusit sa faca", se mai arata in comunicatul guvernului.

Fluxul de migranti a fost directionat spre Slovenia de sambata, dupa ce Ungaria, principala tara de tranzit pana atunci, a inchis granita cu Croatia.