Zeci de parlamentari au vizitat marti dimineata sanctuarul Yasukuni din Tokyo unde sunt omagiati cei aproximativ 2,5 milioane de soldati cazuti pentru Japonia, printre care si criminali de razboi, un gest care risca sa provoace nervozitate la Beijing si Seul, in perspectiva discutiilor tripartite, scrie AFP si Agerpres.

Un numar de 73 de parlamentari si 96 de reprezentanti ai altor senatori si deputati s-au deplasat de dimineata in acest lacas de cult shintoist plin de verdeata, situat in centrul capitalei nipone.

Vizita au avut loc intr-un moment in care premierul Shinzo Abe trebuie sa aiba luna viitoare intrevederi cu liderii Chinei si Coreii de Sud.

Astfel de pelerinaje sunt obisnuite in aceasta perioada a anului pentru festivalul de toamna Yasukuni. Duminica, doi ministri au fost in vizita din acelasi motiv. Shinzo Abe s-a abtinut, insa a facut o ofranda.

"Pentru ca sesiunea parlamentara s-a incheiat, grupul a fost mai putin important de aceasta data, insa ne-am rugat si ne-am exprimat respectul nostru sincer", a declarat fostul ministru al sanatatii Hidehisa Otsuji care a condus delegatia.

El a tinut sa adauge ca premierul Abe nu ar trebui sa se lipseasca de posiblitatea de a merge la Yasukuni.

"Cred ca nu ar fi rau daca ar vizita sanctuarul din timp in timp, insa decizia ii apartine", a spus el.

Reputatia controversata a lacasului - considerat de China si Coreea de Sud ca simbolul imperialismului japonez din prima jumatate a secolului XX - este data de faptul ca acolo au fost inscrise in secret, in 1978, numele a 14 criminali de razboi condamnati de aliati la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Aceste nume au fost adaugate langa ale celor 2,5 milioane de soldati japonezi care s-au jertfit pentru tara de la jumatatea secolului al XIX-lea.

Shinzo Abe, un nationalist convins, a mers in persoana la Yasukuni, la sfarsitul lui decembrie 2013, pentru a marca primul an al noului sau mandat de prim-ministru. Aceasta prima vizita a unui sef al guvernului japonez dupa 2006 a provocat nervozitate la Beijing si Seul, ale caror relatii cu Tokyo sunt, de asemenea, afectate de diferende teritoriale, dar si supararea Washingtonlui, marele aliat al Japoniei.

Fiecare pelerinaj al parlamentarilor sau ministrilor starnesc furia Chinei si a Coreii de Sud care considera ca Japonia nu a exprimat regrete suficiente si sincere pentru atrocitatile comise de soldatii sai in cursul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.