Drepta populista elvetiana, Uniunea Democrata de Centru (UDC), formatiune anti-imigratie si anti-Uniunea Europeana, a inregistrat duminica un progres spectaculos in alegerile parlamentare, rezultat care ii intareste pozitia ca cel mai mare partid din Confederatia Elvetiana, scrie AFP.

UDC a obtinut aproape o treime din locurile in Consiliul National, potrivit rezultatelor finale. Uniunea Democrata de Centru a castigat in total 65 din cele 200 de locuri in camera inferioara a Parlamentului.

Formatiunea a obtinut un scor mai bun decat in 2007 (62 alesi). Intr-o analiza, televiziunea publica RTS estimeaza scorul UDC la 29,5%, cel mai ridicat nivel (28,9% in 2007) si unul nemaintalnit pentru un partid elvetian. Diferenta dintre scorul obtinut si numarul deputatilor se datoreaza unui sistem complex de reprezentare proportionala.

Participarea la alegerile de duminica a fost putin peste 48%.

"Oamenii au votat ghidati de frica", a declarat un candidat socialist, Rebecca Ruiz, adaugand ca problema refugiatilor si cea a imigratiei, favorite ale UDC, au fost "din pacate, dominante in campanie".