UPDATE Vlad Filat a fost arestat preventiv. Fostul premier moldovean contesta decizia si depune plangere impotriva lui Ilan Shor
Decizia Judecatoriei Buiucani (Chisinau) a fost luata cu doar 30 de minute inainte de expirarea ordonantei de retinere a fostului premier moldovean, acuzat de trafic de influenta, fraude si coruptie pasiva.
Vlad Filat nu a fost prezent la audieri, fiind reprezentat de avocatul sau, Igor Popa, care a anuntat ca fostul premier moldovean va contesta la o instanta superioara decizia de arestare preventiva.
Totodata, Igor Popa a precizat ca Vlad Filat a depus o plangere penala impotriva denuntatorului sau, Ilan Shor, pe care il acuza ca a facut declaratii false, anexand "acte doveditoare", informeaza site-ul Unimedia.
Avocatul fostului premier ceruse amanarea termenului, argumentand ca nu a avut timp sa studieze cantitatea mare de documentatie din dosar.
Procurorul Adriana Betisor, din cadrul Centrului National Anticoruptie (CNA), s-a opus amanarii termenului si a cerut plasarea in arest preventiv a lui Vlad Filat.
In fata instantei s-au adunat zeci de manifestanti - simpatizanti ai fostului premier, dar si contestatari.
Vlad Filat, acuzat de frauda bancara si luare de mita, a fost retinut joi seara, in baza unui mandat emis de Centrul National moldovean Anticoruptie (CNA), la scurt timp dupa ce Parlamentul de la Chisinau a decis suspendarea imunitatii sale juridice. Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunitatii fostului premier argumentand ca Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directa in fraudele de la Banca de Economii (BEM).
In alt dosar, liderul PLDM este acuzat ca, in perioada in care a indeplinit functia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizarii, exercitand functia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a inceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific in Rusia si pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri si bani in valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina functionari guvernamentali sa ia decizii necesare asigurarii emiterii suplimentare de actiuni la BEM, fara participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participatiei statului pana la 33,3% si preluarea controlului asupra BEM de catre Ilan Shor.
Republica Moldova: Perchezitii la sediul PLDM si la domiciliul lui Vlad Filat
R. Moldova: Premierul Valeriu Strelet cere demiterea sefului Anticoruptie
R. Moldova: Autodenuntul lui Ilan Shor, in baza caruia a fost retinut Vlad Filat, a fost publicat pe internet. Controversatul om de afaceri descrie schema pe care ar fi pus-o la cale impreuna cu Filat pentru frauda de la Banca de Economii

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Poate ca a fost sfatuit gresit, iar acuzatia se schimba in neglijenta in service!
Pana la urma nimeni nu a prevazut planul lui Ilan Shor?