Scopul interventiei militare ruse in Siria este invingerea retelei teroriste Stat Islamic, nu neaparat mentinerea la putere a Administratiei Bashar al-Assad, afirma premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, in ceea ce pare a fi o nuantare a pozitiei Moscovei fata de regimul de la Damasc.

Dmitri MedvedevFoto: AGERPRES

"Rusia, Statele Unite si celelalte tari care au interesul de a mentine pacea in Orientul Mijlociu si in Siria ar trebui sa discute punctual despre problemele politice", a declarat Medvedev intr-un interviu acordat postului Rossia TV, potrivit Mediafax.

"Chiar nu conteaza cine va fi la putere in Siria. Un lucru este insa clar: nu vrem ca reteaua terorista Stat Islamic sa preia puterea, nu? Trebuie sa fie o administratie civilizata si legitima. De aceea, trebuie sa purtam discutii", a subliniat premierul Rusiei.

Intrebat explicit daca Siria trebuie condusa in continuare de regimul Bashar al-Assad, Medvedev a precizat: "Nu, absolut nu. Poporul sirian trebuie sa decida cine va conduce Siria. Dar, in acest moment, noi ne desfasuram activitatile pornind de la premisa ca Bashar al-Assad este presedintele legitim".

"Noi nu luptam pentru anumiti lideri, ci aparam interesele nationale ruse. Presedintele Vladimir Putin a spus clar: daca nu ii distrugem pe teroristii de acolo, vor veni in Rusia", a insistat Medvedev, potrivit site-ului Guvernului Rusiei.

Statele Unite sunt favorabile inlaturarii regimului Bashar al-Assad, dar presedintele rus Vladimir Putin a exclus pana acum aceasta posibilitate.

Rusia a lansat raiduri aeriene in Siria la sfarsitul lunii septembrie, pentru sustinerea regimului presedintelui Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident, dar Moscova insista ca sunt vizate obiective ale retelei teroriste Stat Islamic.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.