Doua barci cu refugiati s-au rasturnat, sambata, in Marea Egee. Cel putin 12 refugiati si-au pierdut viata in naufragiu, printre care se numarau si patru copii, precum si un bebelus. Refugiatii sirieni si afgani se indreptau spre insula greceasca Lesbos, relateaza Reuters.

Coasta Turciei si insula LesbosFoto: Google Maps

Cadavrele refugiatilor inecati au fost recuperate de catre paza de coasta turca si aduse in orasul Ayvacik, la doar cativa kilometri distanta de insula Lesbos. Alti 23 de refugiati au scapat cu viata din naufragiu, fiind recuperati din apa de catre paza de coasta, dar si de catre o barca de pescuit, care se afla in larg.

"Paza de coasta a anuntat ca o barca cu sirieni s-a scufundat... si noi am mers in zona aia ca sa ajutam. Am scos din apele marii sase cadavre, dar am reusit sa salvam si patru oameni", a declarat pescarul Sezer Simsek, citat de Reuters.

Mii de refugiati, majoritatea sirieni, afgani sau irakieni, incearca in fiecare zi sa tranverseze Marea Egee din Turcia spre insulele grecesti, un drum scurt, dar extrem de periculos in marea agitata, scrie Reuters.

Acest naufragiu este al doilea de sambata, dupa ce, o alta barca s-a scufundat dimineata in largul Greciei. Cel putin trei copii si o femeie au murit sambata dimiteata, dupa ce barca in care se aflau s-a rasturnat pe marea agitata.

Aproape 400 000 de refugiati au ajuns in Grecia de la inceputul anului. Turcia se confrunta, de asemenea, cu un aflux de refugiati, care incearca sa-si continue drumul spre Uniunea Europeana.

Liderii UE au cazut de acord, saptamana aceasta, sa ofere Turciei ajutoare financiare pentru a rezista in fata valului de refugiati, dar si termeni mai relaxati pentru acordarea vizelor si o reconsiderare a aderarii statului turc la Uniunea Europeana. Europa incearca astfel sa asigure cooperararea Turciei in gestionarea crizei refugiatilor si sa-i incurajeze pe sirieni sa nu se mai indrepte spre Occident, relateaza Reuters.