Presedintele american Barack Obama a avertizat vineri Rusia ca nu va putea ajunge la o solutie pasnica in Siria "cu ajutorul bombelor", reiterand faptul ca sustinerea acordata presedintelui Bashar al-Assad este sortita esecului, transmite AFP.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Discutiile dintre rusi si americani pentru evitarea oricarui incident aerian intre avioanele lor care opereaza pe cerul Siriei au esuat pentru moment.

Un acord ar putea fi semnat "in urmatoarele zile", declarase miercuri un oficial american din domeniul Apararii, la finalul celei de-a treia sedinte de discutii prin videoconferinta de la declansarea interventiei ruse in Siria la 30 septembrie. Coalitia condusa de Statele Unite impotriva gruparii Statul Islamic desfasoara lovituri aeriene in Siria din septembrie 2014.

Obama a informat vineri ca nu a existat "nicio apropiere a punctelor de vedere in termeni de strategie" intre Washington si Moscova cu privire la situatia din Siria.

"Nu vor fi in masura sa avanseze cu ajutorul bombelor spre o situatie pasnica in Siria", a afirmat presedintele american in cursul unei conferinte de presa comune cu presedinta sud-coreeana Park Geun-Hye, aflata in vizita la Washington.

Afirmatiile liderului de la Casa Alba vin in contextul in care Rusia isi intensifica campania de bombardamente pentru a-l sprijini pe presedintele sirian, iar, potrivit unui oficial american, aproape 2.000 de iranieni sau forte sustinute de Iran participa, in apropiere de Alep, la o ofensiva contra gruparilor rebele, intr-un efort coordonat cu Rusia si puterea de la Damasc.

Iranul "face pur si simplu tot mai mult ce a facut in ultimii cinci ani, la fel ca Rusia", a sustinut Obama, apreciind ca teoria acestor tari pentru rezolvarea problemei din Siria "nu a functionat si nu va functiona".