Presedintele sarb compara conditiile puse de UE cu ultimatumul de dinaintea Primului Razboi Mondial
El s-a referit in mod special la o cerere ca guvernul sarb sa-l informeze pe cel kosovar cu privire la finantarea oferita de Belgrad organismelor sarbilor kosovari. "Dupa asasinatul de la Sarajevo, Imperiul Austro-Ungar a cerut ca inspectorii sai de politie sa investigheze crima, la fel cum i se cere astazi Serbiei sa raporteze catre Pristina despre politie si justitie", a apreciat seful statului sarb.
Aceasta remarca, facuta joi in fata ziaristilor germani, survine dupa ce guvernul de la Belgrad a acuzat Germania ca incearca sa modifice cadrul negocierilor pentru aderarea Serbiei la UE cu obiectivul de a determina guvernul sarb sa faca mai multe concesii fata de Kosovo.
Guvernul german a calificat acuzatiile drept "nefondate", in timp de diplomati occidentali au afirmat ca Serbiei i s-au solicitat putine lucruri pe langa cele inscrise in acordul de reconciliere incheiat intre Belgrad si Pristina cu ajutorul medierii UE.
Pe de alta parte, presedintele Nikolic a convocat vineri ambasadorii acreditati la Belgrad pentru a protesta fata de posibilitatea admiterii Kosovo in UNESCO. In timpul acestei intalniri el a spus, printre altele, ca admiterea Kosovo in respectiva organizatie ar echivala cu "punerea lupului paznic la oi".
Pe de alta parte, aceasta disputa alimenteaza la Belgrad atmosfera de criza politica, in timp ce premierul Aleksandar Vucic intentioneaza sa determine convocarea alegerilor anticipate in incercarea de a-si reinnoi mandatul.

Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
VIDEO Regatul Unit în doliu: A murit prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II a / Ce mesaj au transmis Palatul Buckingham și premierul
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
VIDEO Primele imagini cu o maimuță controlând un joc video cu creierul prezentate de Neuralink, compania lui Elon Musk
Sarbii au facut razboi cu albanezii (au pierdut Kosovo), cu croatii (au pierdut enclavele pe care le aveau in Croatia, minoritatea sarba a fost practic expulzata), cu musulmanii din Bosnia (asa au ajuns sa fie bombardati de NATO si sa aiba presedinte mort in puscarie la Haga), s-au separat foarte dificil de Muntenegru, sunt in conflict diplomatic cu Ungaria pe chestii de "refugiati" (iar o parte a regiunii autonome Voivodina e locuita compact de maghiari, chiar la granita cu Ungaria), sunt acuzati de Bulgaria (pt mica minoritate bulgara din jurul orasului Dimitrovgrad) si Romania (pt tratamentul aplicat vlahilor care se declara romani, sunt 300.000 in Timoc) ca nu respecta drepturile minoritatilor la standarde europene.
Rusia e incantata de agresivitatea si incapatanarea suicidara a sarbilor (care pana acum nu le-a adus nici un fel de castig, doar grav retard economic, sunt net in urma Romaniei, Croatiei sau Ungariei) si ii foloseste ca marionete in politica balcanica.
Nu e deloc intamplator ca Rusia si Serbia au manevre militare comune anul asta, numite "Fraternitatea slava", nu e intamplator ca exista la Nis un "Centru umanitar ruso-sarb pentru situatii de urgenta", centru care e o baza militara rusa de spionaj.
Rusia a finantat si organizat logistica in Serbia cu mii de autobuze care preluau "refugiatii" si-i duceau spre frontierele Ungariei si Croatiei pentru asaltul asupra frontierelor UE.
In actualul context international, a avea astfel de relatii stranse cu kgbistul Putin te exclude automat din categoria statelor in care UE sau NATO ar putea avea o minima incredere.
Cat timp Serbia reprezinta politica lui Putin, e o tara ce trebuie tratata ca potential stat ostil, care actioneaza impotriva UE si a intereselor Romaniei in regiune.
Dar indiferent ce facem, nu pare a fi satisfăcător.
Nimeni nu a comparat fondurile europene primite nu doar cu contribuţia la bugetul UE, dar şi cu costurile reformelor impuse de integrarea euro-atlantică şi ale aplicării acquis-ului comunitar.