Un tanc american si-a fortat intrarea in spitalul distrus intr-o lovitura aeriana acum 11 zile, atragand acuzatii ca armata Statelor Unite ar distruge probe intr-o investigatie privind posibile crime de razboi, scrie The Guardian.

Atacul de pe 3 octombrie asupra spitalului operat de Medici Fara Frontiere (MFF) in Kunduz a ucis 10 pacienti si 12 membri ai organizatiei umanitare.

Medici Fara Frontiere a anuntat ca au fost informati dupa “intruziunea” de joi ca tancul transporta investigatori ai unei echipe SUA-NATO-Afghanistan care cerceteaza atacul.“Intrarea lor fortata si neanuntat a provocat daune, distrugand posibile dovezi si a cauzat stres si frica”, a transmis MFF.

Pentagonul nu a raspuns inca intrebarilor privind intruziunea, care a venit in conditiile in care au aparut noi informatii ca fortele americane ce operau in zona la momentul atacului stiau ca in locatie era un spital.

Analisti americani de la operatiuni speciale adunau informatii despre spital cu cateva zile inainte de atac, deoarece credeau ca un agent pakistanez il folosea drept baza, informeaza Associated Press, care citeaza un fost angajat al serviciilor de informatii, fara insa a-i da numele.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, a anuntat, sambata, caStatele Unite vor plati compensatii financiare familiilor celor raniti si ucisi in raidul aerian american, de saptamana trecuta, asupra unui spital din Afganistan al organizatiei ”Medici Fara Frontiere”.

Medici Fara Frontiere solicita o investigatie independenta: