Liderii tarilor membre ale Comunitatii Statelor Independente, condusi de presedintele rus Vladimir Putin, au convenit vineri sa creeze o forta comuna de aparare a granitelor externe ale blocului in cazul unei crize, in fata instabilitatii in crestere din Afganistan, scrie Reuters.

Acest lucru inseamna ca trupe rusesti, ca parte a fortei colective, ar putea fi amplasate la granitele cu Afganistanul, pe masura ce coalitia internationala se va retrage din aceasta tara.

Daca trupele rusesti intra in actiune, va fi un nou semn al ascensiunii militare a Rusiei lui Putin, dupa interventia din Siria, potrivit Reuters.

Liderii fostelor tari sovietice care formeaza acum Comunitatea Statelor Independente (CSI) s-au intalnit la Burabai, in apropiere de capitala kazaha, Astana.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a declarat ingrijorat, in acest context, de un nou ciclu de violente in Afganistan, care ar putea sa se propage pana in Asia centrala, a doua zi dupa ce Statele Unite au anuntat ca renunta la retragerea trupelor din aceasta tara, scrie AFP.

"Situatia (in Afganistan) este realmente aproape de stadiul critic", a declarat Putin, in cadrul unui forum regional al fostelor tari din URSS, in Kazahstan.

"Teroristii diferitelor factiuni castiga influenta si nu isi ascund planurile de a se extinde si mai mult. Unul dintre scopurile lor este sa patrunda in Asia centrala. Este important pentru noi sa reactionam impreuna in fata unui astfel de scenariu", a subliniat el.

Joi, presedintele american Barack Obama a anuntat ca trupele sale vor ramane in Afganistan dupa 2016, renuntand la promisiunea sa din campania electorala de a retrage soldatii din aceasta tara, in fata recrudescentei confruntarilor dintre soldatii afgani si talibani.

Liderii tarilor din Asia Centrala, ale caror armate sunt adeseori subechipate, conteaza pe Moscova, care dispune de baze militare in Kirghistan si Tadjikistan, pentru intarirea granitei cu Afganistan.