Malaezia a arestat un barbat acuzat ca a accesat datele personale a peste 1.000 de angajati americani din domeniul securitatii, pe care le-a furnizat Statului Islamic din Siria pentru ca gruparea islamista sa-i poata ataca individual, informeaza Reuters.

Barbatul de 20 de ani din Kosovo, ce a ajuns in Malaezia in august 2014 pentru a studia informatica si medicina legala la un institut privat din capitala Kuala Lumpur, va fi extradat in SUA, a anuntat politia malaeziana.

“Investigatia preliminara arata ca suspectul a comunicat cu unii din adjunctii liderului grupului terorist SI in Siria pentru a sparge cateva servere ce contin informatii si detalii a echipei si personalului securitatii SUA”, a transmis politia malaeziana.

“Detaliile au fost transferate unitatii operationale a Statului Islamic pentru actiuni ulterioare”, arata sursa citata.

Departamentul american pentru justitie a spus ca barbatul, Ardit Ferizi, un kosovar cunoscut ca hacker, a fost pus sub acuzare pentru accesarea neautorizata a informatiilor personale a 1.351 de angajati militari si federali ai SUA si pentru sprijinirea Statului Islamic.

Ferizi, despre care se crede ca este liderul grupului de hackeri denumit Kosova Hacker’s Security (KHS), a spart reteaua unei companii americane si a furat informatiile personale de identificare (PII) a mii de persoane.

Intre iunie si august 2015, Ferizi ar fi furnizat PII unui membru al Statului Islamic, care a postat pe Twitter un mesaj in care scria “NOU: Armata si guvernul SUA, sparte de divizia de hacking a Statului Islamic”, cu un link spre un document de 30 de pagini.

In document se scria ca “suntem in emailurile si sistemele voastre de computere, urmarind si inregistrand fiecare miscare, avem numele si adresele voastre”.

De asemenea, se spune ca informatiile vor fi transmise luptatorilor Statului Islamic “care curand, cu permisiunea lui Allah va vor lua gatul pe propriile voastre pamanturi”.