Comisia Europeana a anuntat in noaptea de joi spre vineri, la finalul unui summit la Bruxelles al sefilor de stat si de guvern, ca a stabilit 'un plan comun de actiune' cu Turcia pentru a stavili afluxurile de migranti.

"Am ajuns la un acord asupra continutului acestui plan de actiune", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii, scrie AFP.

"Turcia se arata gata sa primeasca mai multi refugiati si sa le ofere oportunitati mai mari pentru educatie si munca, sa supravegheze frontierele mai eficient si, de asemenea, se angajeaza intr-o lupta comuna impotriva retelelor criminale de trafic fiinte umane ", a detaliat premierul olandez Mark Rutte.

In schimb, "vom ajuta, deoarece a investi financiar in Turcia este si in interesul nostru", a adaugat el, confirmand ca Ankara cere trei miliarde de euro ca ajutor din partea europenilor. Dl. Juncker a declarat ca acest aspect al planului ca mai fi insa negociat "in zilele urmatoare."

Oficialul european a explicat ca UE este pregatita "sa accelereze" negocierile pentru facilitarea acordarii de vize cetatenilor turci, in schimbul unei cooperari mai bune a Turciei pentru a opri valul de migranti.

"Aceasta nu inseamna insa ca renuntam la criteriile de baza care sunt regula in acest domeniu", a subliniat presedintele Comisiei Europene, aratand ca o prima evaluare a progreselor inregistrate in negocieri va fi realizata in primavara anului 2016.