Ocupatia talibana din Kunduz, desi temporara, a marcat puternic drepturile femeilor afgane. Intr-o campanie metodica, talibanii au reprimat fara intrerupere femeile cu orice fel de imagine publica, au jefuit un liceu si distrus birourile a multor organizatii ce protejeaza si sustin pozitia femeilor in Kunduz, scrie New York Times.

Printre cele ce au fugit din calea talibanilor, se numara si afgane ce lucrau intr-un adapost pentru femeile victime violentei, despre care comandatii Talibani spun ca sunt "imorale".

Duse sunt femeile cu educatie, ce lucrau in institutiile guvernamentale si in organizatii internationale; duse sunt unele dintre cele ce ocupau pozitii de directori si administratori ai scolilor si activistele pentru pace si democratie. Au fugit, in general noaptea, ascunzandu-se prin baraci, fugind pentru vietile lor.

"Nu ma mai intorc - nu ma mai intorc niciodata", a spus Dr. Hassina Sarwari, directorul organizatiei Femei pentru Femei Afgane din provincia Kunduz, ce a condus un adapost pentru femei abuzate, un centru pentru consiliere in familie si un centru pentru copiii femeilor inchise.

Dupa ce Talibanii au terminat de jefuit organizatiile femeilor afgane, si-au continuat atacurile pe cai verbale, prin mesaje si apeluri telefonice, amenintandu-le pe ele si familiile lor, dovedind ca nu le-au scapat din ochi. Mesajul talibanilor, conform unor interviuri luate unui numar de 6 femei amenintate dupa ce au parasit provincia Kunduz, a fost ca au scapat de data asta, insa alta data nu vor mai fi la fel de norocoase.