Cazul unei fetite thailandeze, care a murit pe 8 ianuarie, la varsta de 2 ani, si a devenit cea mai tanara persoana criogenata din lume, este prezentat pe larg intr-un articol publicat pe site-ul BBC, relateaza Mediafax. Parintii ei au dorit ca, dupa decesul fiicei lor, creierul acesteia sa fie prelevat si conservat la o temperatura foarte scazuta, in speranta ca, intr-o buna zi, ea va putea fi readusa la viata. Jonathan Head, jurnalist la BBC, i-a vizitat pe parintii fetitei, care locuiesc la Bangkok, pentru a vedea daca acestia au reusit sa depaseasca acel moment dificil din viata lor.

Matheryn NaovaratpongFoto: Captura BBC

Unii oameni cred ca pastrarea trupurilor umane prin criogenie, pana cand stiinta va gasi o modalitate pentru a readuce la viata acele persoane, reprezinta un pariu care isi merita riscul, o investitie care merita sa fie facuta.

Presa internationala a relatat pe larg cazul fetitei Matheryn Naovaratpong, cea mai tanara persoana din lume care a fost criogenata. Ea a murit pe 8 ianuarie 2015, la varsta de 2 ani, din cauza unui cancer cerebral.

Parintii ei, care sunt medici, au decis sa apeleze la serviciile firmei Alcor. Este aceeasi companie din statul american Arizona care pastreaza in regim de conservare corpul neinsufletit al unei legende a baseball-ului, Ted Williams, dar si pe cel al fiului acestuia, John Henry Williams. Alcor este, de asemenea, o companie care a fost acuzata de practici care nu sunt tocmai "demne de incredere".

Din cauza starii de sanatate tot mai precare a micutei Matheryn, procesul de criogenie a inceput la Bangkok. Un angajat al companiei Alcor a fost de fata in momentul pronuntarii decesului, pentru a incepe imediat procesul de "crioprotectie" a trupului fetitei thailandeze: indepartarea lichidelor corporale si inlocuirea lor cu substante cu rol de antigel, care permit trupului sa fie congelat, fara sa sufere vatamari grave la nivelul tesuturilor. Dupa ce sicriul cu trupul criogenat al micutei a ajuns in Arizona, creierul ei a fost extras si este in prezent conservat la o temperatura constanta de -196 grade Celsius. Matheryn este cel de-al 134-lea client al companiei Alcor si, de departe, cel mai tanar client al firmei americane.

Costurile nu sunt deloc mici. Neurocrioprezervarea costa 80.000 de dolari. Dar, daca pacientii doresc un tratament complet pentru corpul lor, costul final este de 220.000 de dolari. Compania Alcor sugereaza ca aceste tarife sunt finantate prin intermediul unei polite de asigurare de viata.

Parintii lui Matheryn au platit insa cu bani lichizi, deoarece "aveau mai multe resurse financiare decat media populatiei", a precizat compania americana.

Alcor, conceputa ca o organizatie non-profit, este liderul mondial in domeniul serviciilor de "extindere a vietii". Firma americana conserva la temperaturi extrem de joase creierele sau trupurile neinsufletite ale clientilor sai, in speranta ca, intr-o buna zi din viitor, descoperirile din domeniul tehnologiei medicale vor permite readucerea lor la viata sau crearea unor trupuri noi pentru creierele lor.