Philippe Verdier, meteorologul sef al radiodifuzorului public France Televisions, ar fi fost trimis in "vacanta fortata" dupa ce a publicat o carte in care acuza o serie de experti climatologi actuali ca "au luat lumea ostatica", scrie The Telegraph.

Phillipe Verdier, prezentandu-si carteaFoto: Captura YouTube

Verdier, cunoscut pentru activitatea la postul France 2,sustine ca a fost suspendat dupa ce a criticat opinia generala privind schimbarile de mediu in cartea "Climat Investigation" in care sustine ca cei mai mari climatologi actuali si liderui politici au inselat publicul cu date inselatoare.

Meteorologul a realizat un video de promovare in care spune: "In fiecare seara ma adresez catre 5 milioane de francezi si le vorbesc despre vant, nori si soare. Si totusi este ceva important, foarte important, pe care nu am putut sa vi-l spun, pentru ca nu am avut nici timpul si nici locul in care sa fac asta".

A adaugat: "Suntem ostaticii unui scandal planetar privind schimbarile climatice - o masina de razboi a carei tinta este sa ne tina intr-o stare de frica".

Opiniile sale facute publice ar fi determinat radiodifuzorul sa il scoata de pe post incepand de luni.

"Am primit o scrisoare in care mi s-a spus sa nu vin. Sunt socat", a declarat Verdier pentru postul de radio RTL. "Aceasta este o urmare directa a ceea ce spun in carte, si anume ca orice opinie contrara trebuie eliminata".

Publicarea cartii a fost programat intr-un moment extrem de sensibil, Parisul pregatindu-se sa gazduiasca in decembrie o conferinta ONU cruciala pe tema schimbarilor climatice.

Potrivit meteorologului francez, expertii de top din domeniu, cares e bazeaza adesea pe finantare de la stat, sunt "manipulati si politizati".

Verdier contesta in mod special activitatea Intergovernmental Panel on Climate Change, sau IPCC, spunand ca au "sters in mod ostentativ" date impotriva concluziile lor generale, si care puneau la indoiala acuratetea modelelor climatice realizate de ei.

IPCC sustine ca temperaturile ar putea creste cu pana la 4,8 grade Celsius in cazul in care nu se iau masuri pentru reducerea emisiilor de carbon.