Un agent al serviciilor secrete germane, suspectat ca a colaborat cu CIA si cu Rusia, va fi judecat in noiembrie pentru "inalta tradare" de un tribunal din Munchen, intr-un dosar care a inveninat relatiile germano-americane, scrie AFP.

Curtea regionala din Munchen a anuntat joi, intr-un comunicat, ca a validat in integralitate acuzatiile formulate in august de Parchetul federal german impotriva acestui barbat de 32 de ani, identificat ca "Markus R." si care a fost arestat in vara lui 2014.

Procesul va incepe in 16 noiembrie. 24 de zile de audieri sunt prevazute pana in martie 2016, potrivit comunicatului.

Pe langa acuzatiile de inalta tradare, parchetul federal a cerut ca angajatul serviciilor secrete externe (BND) sa fie judecat si pentru "incalcarea secretului informatiilor" si "coruptie".

Acesta ar fi transmis intre 2008 si 2014 numeroase documente catre CIA, in schimbul carora serviciile americane ar fi platit "cel putin 95.000 de euro", spune Parchetul, potrivit carora acesta ar fi transmis in 2014 trei documente la consulatul Rusiei din Munchen, avand ca destinatie serviciul rusesc de informatii .

Documentele transmise SUA ar fi continut informatii despre activitatile BND si identitatea personalului insarcinat cu arhivele, acolo unde lucra si el.

Prin colaborarea cu Washingtonul si Moscova, tanarul barbat ar fi provocat "riscul unu prejudiciu puternic pentru securitatea externa" a Germaniei, sustine ministerul public.

Arestarea sa in 2014 a starnit emotie intr-o Germanie deja iritata de dezvaluirile privind interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de catre serviciile americane. La putin timp dupa acest eveniment, Berlinul l-a expulzat pe seful CIA in Germania.

De atunci, o serie de alte scandaluri au afectat si mai mult reputatia serviciilor secrete germane. Joi, presa germana a acuzat BND, deja suspectat ca lucreaza in contul Washingtonului, ca a spionat mai multi sefi de state aliate, printre care Franta si SUA.