Presedintele american Barack Obama a anunta joi ca a decis sa extinda prezenta trupelor americane in Afganistan, pastrand continegentul curent de 9.800 de militari in 2016, transmite Reuters. Liderul de la Casa Alba a aratat ca fortele afgane nu sunt suficient de puternice astfel incat trupele americane trebuie sa ramana. Informatia aparuse anterior pe surse, agentiile de presa precizand ca in 2017, contingentul american din Afganistan va fi redus la 5.500 de militari, acestia fiind localizati in 4 baze: Kabul, Bagram, Jalalabad si Kandahar.

Soldati americani in AfghanistanFoto: Agerpres

Porivit planului initial, Obama intentiona sa retraga trupele din Afganistan, cu exceptia unei mici forte de la ambasada americana din Kabul, inainte sa paraseasca Casa Alba in ianuarie 2017.

Decizia vine dupa mai multe luni de discutii intre Obama, lideri afgani, oficiali de la Pentagon, comandanti ai armatei si consilieri de la Casa Alba desprea cea mai buna modalitate de a continua sprijinirea fortelor afgane, au delcarat ofocoali din cadrul administratiei americane.

"Au avut loc discutii extinse, discutii pofunde, care au inclus implicarea personala a presedintelui si un numar de intrebari foarte detaliate puse de presedinte cu privire la pozitia noastra", a declarat sursa.

Trupele americane vor continua sa instruiasca si sa consilieze fortele afgane, si se vor concentra pe asigurarea ca orice ramasite ale Al-Qaeda sunt impiedicate sa reprezinte o amenintare la securitatea SUA, au precizat oficialii.

"Misiunea noastra nu se va schimba", a precizat un alt oficial.

Coalitia condusa de SUA din Afganistan si-a incetat misiunea de lupta dupa 13 ani de lupte, la sfarsitul lui 2014, iar de atunci trupele afgane au fost responsabile pentru securitatea tarii, cu ajutorul trupelor americane si ale celor NATO.

Costurile mentinerii a 5.500 de militari in cele 4 baze se vor ridica la circa 14,6 miliarde pe an, in conditiile in care planul initial, cu trupe diminuate la Kabul, implica costuri de circa 10 miliarde, a precizat un oficial.

Unii dintre aliatii NATO au indicat ca sunt interesati sa isi sustina prezenta, a precizat oficialul, fara a preciza despre ce tari este vorba. Exista peste 6.000 de militari non-americani in Afganistan in cadrul misiunii "Resolute Support".

Este pentru prima oara cand presedintele american Barack Obama face o concesie planului cu care a castigat de doua alegerile prezidentiale, plan care prevederea dezangajarea soldatilor americani din Irak si Afganistan.

Obsesia pacifista a lui Obama a fost criticata de republicani si de multi aliati ai SUA, care au aratat ca America transmite astfel implicit mesajul ca isi va lasa singuri aliatii din Orientul Mijlociu in fata presiunii teroriste, dar si in fata presiunilor expansioniste ale Rusiei si Chinei.

Reamintim ca Romania este unul dintre statele NATO cu prezenta semnificativa in Afganistan. De altfel, la sedinta CSAT din 17 septembrie s-a discutat, potrivit presedintelui Iohannis, si situatia din Orientul Mijlociu. La acel moment, Iohannis a declarat intr-o conferinta de presa ca "Au fost pe ordinea de zi materiale legate de prezenta romaneasca in cadrul NATO si aici toata lumea a fost evident de acord sa participam asa cum se cuvine la fortele de interventie NATO, respectiv la diferitele actiuni care se fac in acest context".

Stirea se actualizeaza