Parlamentul European i-a ridicat imunitatea eurodeputatului ungar Bela Kovacs, membru al Jobbik (formatiune de extrema dreapta), suspectat ca ar fi spionat institutiile europene in favoarea Rusiei, anunta Mediafax, citand MTI. Solicitarea de ridicare a imunitatii a fost facuta chiar de autoritatile maghiare. Mai exact, Biroul ungar pentru Protectia Constitutiei a formulat acuzatii in luna mai impotriva lui Kovacs, suspectat de intalniri constante, in secret, cu diplomati rusi si vizite lunare la Moscova. Procurorul public ungar Peter Polt i-a cerut presedintelui Parlamentului European Martin Schultz, suspendarea imunitatii lui Kovacs. Eurodeputatul ungar a negat in mai multe randuri acuzatiile.

Comisia pentru Afaceri Juridice din cadrul PE a acceptat saptamana aceasta un raport care recomanda ridicarea imunitatii lui Kovacs, dupa ce a analizat cazul timp de mai multe luni. Comisia nu a anchetat daca Bela Kovacs este vinovat sau nu, intrucat nu are aceasta putere, care revine sistemului judiciar ungar, ci doar a decis sa ii ridice imunitatea, pentru ca acesta sa poata fi anchetat.

Regulamentul PE prevede ca eurodeputatii nu pot renunta la imunitate.

Decizia PE a fost salutata de Jobbik, care spune ca hotararea "va permite adevarului sa iasa la iveala".

Partidul antieuropean si xenofob, Jobbik a subliniat faptul ca eurodeputatul Bela Kovacs a declarat pana acum, in mai multe randuri, ca nu vrea sa se ascunda in spatele imunitatii.