In urmatoarele luni, guvernul rus, condus de premierul Viktor Zubkov, va fi supus unei operatiuni de „slefuire fina”, scrie Nezavisimaia Gazeta. O prima remaniere ar putea avea loc dupa sarbatorile de iarna, in jurul datei de 12 ianuarie 2008. Dar, nota NG citind surse proprii, va fi vorba de masuri cu caracter limitat, schimbarile cu „greutate”, la nivel de vicepremieri si ministri urmand sa se produca spre sfarsitul lunii februarie, adica in chiar ajunul prezidentialelor din luna urmatoare.

Desi, nu exclude cotidianul mentionat, e posibil ca totul sa fie amanat pentru mai, dupa ceremonia de investire a noului sef al statului. Este posibil un asemenea scenariu? In culisele puterii de la Moscova se afirma ca noul model de cabinet - creat de Vladimir Putin pe ideea asigurarii unui echilibru a fortei de influenta intre diferitele tabere - nu a capatat inca forma finala.

Este evident ca multe din intentiile initiale nu au fost materializate. Este vorba despre reorganizarea, prin impartire sau fuziune, a unora dintre ministerele si departamentele cheie, precum cel de finante si cel al dezvoltarii economice, adica institutiile care controleaza o parte din fluxurile financiare ale tarii.

Inca nu este clar care va fi soarta premierului insusi. Se vehiculeaza chiar si numele viitorului sef al guvernului, in persoana lui Serghei Nariskin.