Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al Hussein, a avertizat miercuri ca retorica folosita in prezent de o serie de politicieni in criza refugiatilor aduce aminte de perioada care a precedat al Doilea Razboi Mondial si Holocaustul, cand Marea Britanie si Australia au refuzat sa primeasca evreii care fugeau de Hitler, invocand destabilizarea societatilor lor, informeaza The Guardian.

Refugiati in Belgrad [14]Foto: Bogdan Dinca / corespondent HotNews.ro

Intr-un interviu, Zeid a comparat discutiile actuale cu cele de la conferinta de la 1938 din Evian, atunci cand tari precum Marea Britanie si Australia au refuzat sa preia un numar substantial de refugiati evrei care fugeau Germania si Austria.

"Intr-adevar, la timpul respectiv, delegatul australian a spus ca, daca Australia ar accepta un numar ridicat de europeni evrei, ar importa si problema rasiala. Sunt sigur ca in timp a regretat ca a spus asta - cunoscand ceea ce s-a intamplat - dar asta e si ideea. Daca nu putem prezice viitorul, cel putin avem trecutul ca ghid ce ar trebui sa ne avertizeze de pericolele ce pot veni", a declarat Inaltul Comisar.

"Intr-o societate moderna, democratica, te astepti mereu sa vina niste voci ce vor reflecta opinii extreme iar noi sprijinim dreptul ca fiecare sa-si poata exprima ideile liber. Dar atunci cand media ajunge sa multiplice aceste opinii, cred ca trebuie sa fim foarte atenti incotro vor merge lucrurile, avand in vedere vechile experiente ale Europei ce ne-au lasat foarte ingrijorati", a mai adaugat acesta.

Conferinta de la Evian, din 1938, a fost organizata la initiativa presedintelui SUA Franklin D. Roosevelt si isi propusese ca scop sustinerea refugiatilor evrei si austrieci care fugeau din calea nazismului, la putin timp dupa Anschluss. Conferinta s-a incheiat fara nicio masura concreta, cu excepta crearii Comitetului Interguvernamental pentru Refugiati.

Australia a invocat, spre exemplu, faptul ca nu doreste sa importe o problema rasiala, iar Marea Britanie a spus ca nu poate primi evrei in Palestina, sub mandat britanic, atunci, de teama conflictelor cu musulmanii.