Presedintele Parlamentului din Vanuatu, declarat vinovat pentru coruptie, a profitat de puterile executive care i-au fost conferite in absenta sefului statului pentru a se gratia, alaturi de alti 13 parlamentari, scrie presa locala si cea australiana, citata de AFP.

Foto:

Presedintele arhipelagului cu 270.000 de locuitori, Baldwin Lonsdale, a promis ca va face "curatenia" cand va reveni in Vanuatu dintr-o vizita in insulele Samoa, declarand ilegala gratierea acordata in cursului weekend pentru Marcellino Pipite, potrivit Daily Post din Vanuatu.

Acesta fusese declarat vinovat vineri, alaturi de alti 13 membri ai Parlamentului, de catre Curtea Suprema. Acest grup era acuzat ca si-a insusit anul trecut 35 de milioane de vati (280.000 euro) din partea membrilor opozitiei, potrivit Australian Broadcasting Corporation.

"Nimeni nu e mai presus de lege", a declarat lulni presedintele Lonsdale, calificand aceste decizii de gratiere ilegale. "Trebuie sa facem curat acasa. Studiez modalitatile de a repara pagubele produse in consultare cu departamentul juridic".

Marcellino Pipite s-a justificat sustinand, pentru Australian Broadcasting Corporation, ca nu a actionat in interesul sau, ci in interes national.

"Am luat aceasta decizie pentru a mentine pacea si unitatea tarii", a declarat el.

Arhipelagul cu 80 de insule, una dintre cele mai sarace tari ale lumii, isi revine cu greu dupa ciclonul Pam care a devastat in martie recoltele, distrugand numeroase locuinte si contaminand rezervele de apa.