Organizatia Stat Islamic a facut apel marti la jihad impotriva SUA si Rusiei, care au anuntat ca si-au intensificat raidurile aeriene in Siria. Gruparea a confirmat, de asemenea, moartea numarului doi in ierarhia sa, ucis in luna august de catre un atac aerian american, scrie AFP.

In teren, grupuri rebele non-islamiste au declarat marti ca au primit de la Statele Unite rachete anti-tanc, care sa le permita sa contracareze avansul trupelor regimului in provinciile Hama (centru) si Idleb (nord-vest).

In acest conflict, foarte complex din cauza multitudinii de actori, gruparea Stat Islamic si frontul Al-Nosra, filiala siriana a retelei teroriste al-Qaeda, se lupta separat si combat, tot separat, regimul lui Bashar al-Assad. Dar, s-au dezlantuit si impotriva Rusiei, care a decis sa trimita avioane pentru a ajuta regimul lui Assad.

"Rusia va fi invinsa", a amenintat purtatorul de cuvant al Stat Islamic, Mohamed Abu al-Adnani, intr-o emisiune difuzata pe site-urile jihadiste marti, chemand "musulmanii de pretutindeni la jihad impotriva rusilor si americanilor" .

El a acuzat SUA ca sunt "slabe si fara putere".