Avioanele de pasageri care zboara peste Iran, Irak si Marea Caspica ar putea fi in pericol din cauza rachetelor de croaziera cu raza lunga lansate de Rusia catre obiective din Siria, avertizeaza agentiile internationale pentru siguranta aeriana, potrivit the Telegraph.

Curse de pasageriFoto: flightaware.com

European Aviation Safety Agency a emis o avertizare la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Rusia a inceput sa lanseze rachete de pe nave de razboi stationate in Marea Caspica spre obiective rebele aflate la circa 1500 km departare in Siria.

Potrivit EASA, "in drumul lor spre Siria, rachetele au trecut prin spatiul aerian al Iranului si al Irakului, pe dedesubtul rutelor de zbor folosite de avioanele de transport comercial".

Mai multe companii aeriene, inclusiv Air France, au inceput de luni sa isi modifice rutele pentru a evita zona.

British Airways a refuzat initial sa spuna daca isi schimba rutele pentru zborurile din regiune insa site-urile care permit urmarirea in timp real a avioanelor par sa arate ca arate ca zboruri BA traversau in continuare, luni, Marea Caspica.

Compania aeriana a declarat ca "nu va zbura niciodata intr-un spatiul aerian daca nu este multumita de conditiil de siguranta" si ca tine legatura cu agentiile guvernamentale si de securitate pentru a actualiza informatiile privind siguranta.

In noaptea de luni, British Airways a aratat ca buletinul de informare al EASA nu contine nicio recomandare pentru companiile aeriene, altele decat cele deja in vigoare pentru regiunea vizata.

Pericolul zborurilor peste zone de razboi a fost evidentiat anul trecut, cand aeronava Malaysia Airlines MH17 a fost doborat deasupra estului Ucrainei, in iulie 2014, cu 298 de persoane la bord.