170 de mii de imigranti ilegali au intrat in luna septembrie pe teritoriul Uniunii Europene, ducand la 710 mii numarul total in primele noua luni ale anului, a anuntat marti Frontex, agentia de frontiera a blocului comunitar, scrie Reuters. Prin comparatie, in intregul an 2014, in Uniunea Europeana au intrat 282 de mii de imigranti. Europa se confrunta, in prezent, cu cea mai grava criza a refugiatilor de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In august, cand a facut precedentul anunt, Frontex inregistrase 190 de mii de imigranti ilegali, multi dintre ei veniti pe mare catre Grecia. Numarul acestora reprezenta al cincilea record lunar consecutiv.

In total, 350.000 de oameni au ajuns Grecia in perioada ianuarie - septembrie, dintre care 49.000 in luna septembrie, multi dintre ei fiind sirieni.

In schimb, un deficit de barci din Libia si agravarea vremii in septembrie a dus la injumatatirea numarului de refugiati ajunsi pe mare in Italia, in luna septembrie - 12 mii, potrivit Frontex. In primele noua luni ale anului, 129.000 de refugiati, cei mai multi proveniti din Eritreea, au ajuns in Italia.

Ministrii de Interne ai statelor UE au aprobat, la reuniunea din 22 septembrie, sistemul propus de Comisia Europeana privind distribuirea a 120.000 de refugiati in statele UE. Romania, care s-a opus cotelor obligatorii, urmeaza sa primeasca, potrivit deciziei JAI, 4.837 de imigranti.