Producatorul rus al rachetelor BUK a respins marti concluziile anchetei internationale conduse de anchetatorii olandezi potrivit carora zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines, care s-a prabusit in iulie 2014 in estul Ucrainei, a fost doborat de o racheta BUK trasa dintr-o zona controlata de rebeli, scrie AFP.

Dupa ce a lansat o racheta BUK spre un avion scos din uz, producatorul rus sustine ca "experienta in conditii reale dezminte complet versiunea olandezilor privind tipul de racheta utilizat si locul de unde a fost trasa", a spus, intr-o conferinta de presa, Ian Novikov, PDG la Almaz-Antei.

Potrivit producatorului, care a prezentat presei imagini video cu experientele sale si studii matematice ale traiectoriei, racheta care a doborat zborul MH17 a fost trasa dintr-o zona care la acel moment era disputata intre rebeli si armata ucraineana.

"Astazi, putem spune cu certitudine ca Boeingul 777 a fost doborat de o rachetsa BUK 9M38 din zona satului Zaroshenske", in estul Ucrainei, a declarat un oficial al companiei, Mihail Malishevski.

Almaz-Antei spune, intre altele, ca modelul de racheta BUK incriminat nu a mai fost folosit de armata rusa din 2011.

"Racheta 9M38 nu mai este in serviciul armatei ruse. Niciun model de acest tip nu a mai fost livrat din 1986 iar data lor limita de folosire este de 25 de ani. Dupa aceasta data (2011, n..), utilizarea sa a fost interzisa", a explicat producatorul.

"In perioada Uniunii Sovietice, Ucraina a primit rachete 9M38. Nu avem informatii despre numarul care ramane astazi in armata ucraineana", a adaugat el.

Autoritatile ruse au propus mai multe teorii de la momentul tragediei, printre care si implicarea unui avion ucrainean de vanatoare. Recent, Moscova a facut uz de dreptul sa de veto la ONU pentru a impiedica infiintarea unui tribunal care sa judece responsabilii.