SUA si-au exprimat luni "dezamagirea" in urma alegerilor prezidentiale din Belarus, considerand ca nu au fost respectate criteriile internationale in ce priveste libertatea si corectitudinea scrutinului, Washingtonul fiind in contrasens cu UE care a decis sa suspende sanctiunile impuse Minskului, scrie AFP si Agerpres.

"Statele Unite saluta desfasurarea pasnica a alegerilor prezidentiale de la 11 octombrie din Belarus. Cu toate acestea, suntem dezamagiti ca Belarusul nu si-a respectat angajamentele internationale in domeniul libertatii si corectitudinii acestor alegeri", a denuntat Departamentul de Stat intr-un comunicat.

La o zi dupa realegerea presedintelui Aleksandr Lukasenko pentru al cincilea mandat consecutiv, diplomatia americana si-a sprijinit afimatiile in special pe Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) care a subliniat luni ca "probleme importante" au afectat alegerile prezidentiale din Belarus.

"Pentru ca alegerile sa fie libere si corecte, este esential ca mass-media sa fie libere si dinamice, ca organizatiile societatii civile si partidele de opozitie sa aiba un spatiu pentru a functiona si ca observatorii electorali straini sau nationali sa aiba un acces complet" la scrutin, a afirmat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Mark Toner.

"Salutand participarea partidelor politice de opozitie si a mass-media independente", Departamentul de Stat a denuntat "imposibilitatea pentru observatorii internationali sau nationali de a asista la numararea voturilor si absenta aproape totala a unui partid de opozitie".

Acesta "nu este in conformitate nici cu criteriile, nici cu procesul democratic", a atras atentia Mark Toner, al carui guvern are relatii dintre cele mai tensionate cu regimul de la Minsk, in special in dosarul drepturilor omului si libertatilor politice din respectiva tara europeana.

Aleksandr Lukasenko, aflat la putere din 1994, a fost reales cu 83,49% din voturile exprimate.

Luni, la Luxemburg, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Desir, a facut cunoscut ca UE a dat unda verde politica suspendarii aplicarii sanctiunilor europene contra Belarus, dupa realegerea "intr-un climat pasnic" a presedintelui Aleksandr Lukasenko.