Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, Antonio Guterres, a pus sub semnul intrebarii strategia Uniunii Europene de construire a unor tabere suplimentare in Turcia pentru stoparea afluxului de refugiati pe continentul european, pledand pentru o asistenta care sa le ofere acestora posibilitatea de a se intretine singuri in tarile care-i gazduiesc deja, dar si pentru preluarea mai multor refugiati prin programele de relocalizare si deschiderea de cai legale pentru stabilirea in Europa, scrie Agerpres.

"Majoritatea covarsitoare a sirienilor nu traiesc in tabere, ei se afla in societate", a subliniat Guterres intr-o conferinta de presa la Atena, dupa ce a inspectat centrele de primire a migrantilor pe insula Lesbos.

"O solidaritate eficienta cu tarile-gazda, care sa le permita sa le ofere refugiatilor dreptul la munca si posibilitatea de a se intretine singuri, ar fi o contributie foarte importanta la reducerea afluxului (spre Europa)", a explicat fostul prim-ministru portughez.

Conform acestuia, autoritatile ar trebui sa se pregateasca pentru o crestere a numarului de refugiati din Siria din cauza intensificarii razboiului, insa dimensiunea fenomenului este imposibil de prognozat.

Inaltul Comisar a cerut, de asemenea, Uniunii Europene sa preia mai multi refugiati direct din taberele din Iordania si Turcia, in cadrul programelor de relocalizare, oprindu-i astfel pe acestia sa-si mai riste vietile traversand Mediterana in barci pneumatice supraaglomerate.

Conform UNHCR, peste 3.000 de oameni au murit in acest an incercand sa ajunga de pe litoralul turc pe insulele grecesti, iar alte cateva mii s-au inecat in traversarea Mediteranei dinspre Africa de Nord. Paza de coasta elena afirma ca a salvat mai mult de 70.000 de oameni pe mare in ultimele sapte luni.

"Trebuie sa crestem puternic numarul de relocari din Turcia. (...) Trebuie sa crestem substantial numarul de oportunitati pentru ca oamenii sa vina legal in Europa", a mai insistat Guterres.