La o saptamana dupa violentele impotriva directorilor Air France, ale caror imagini au facut inconjurul lumii, sase salariati ai companiei au fost arestati luni dimineata, in zori, declansand furia sindicatelor si a liderilor de stanga, scrie AFP.

Director Air France, atacat de angajatiFoto: Captura Youtube.com

"Rusina", "umilinta", "provocare": reactiile virulente au curs din partea mediilor sindicale sau politice de stanga, pentru a denunta aceste arestari si conditiile in care au fost efectuate.

Strigand "suntem cu totii angajati Air France", circa o suta de oameni de la sindicatul CGT au huiduit si au cerut demisia ministrului Economiei, Emmanuel Macron, intr-un mars la Figeac, in sude-vestul Frantei.

Statul francez detine 17,6% din actiunile Air France iar guvernul socialist aflat la putere si-a anuntat sustinerea pentru conducerea companiei.

Salariatii au fost arestati ca si cum ar fi fost "membri ai crimei organizate sau traficanti de droguri ori de arme" cand ar fi putut fi convocati sa se duca la politie, a denuntat Christophe Malloggi, de la sindicatul Force ouvriere (FO).

Liderul stangii radicale, Jean-Luc Melenchon, a evocat o "zi de doliu" si si-a exprimat speranta ca "rezistenta si furia vor fi mai contagioase decat frica".

Numarul unu al partidului comunist, Pierre Laurent, si-a exprimat regretul ca persoanele retinute au fost "tratate ca niste criminali, arestati la ei acasa in fata familiilor, la micul dejun".

"Arestati la 06,00 dimineata? De ce? Pentru a-i umili in fata familiilor lor", a denuntat fostul ministru ecologist Cecile Duflot, care a parasit guvernul in 2014.

"06,00 dimineata pentru a relua dialogul social la Air France: cautati eroarea...", a ironizat pe Twitter Julien Dray, un socialist apropiat de presedintele Francois Hollande.

Saptamana trecuta, Air France a anuntat ca ar putea renunta la aproape 3.000 de angajati, ceea ce a declansat furia salariatilor, care i-au atacat pe reprezentantii conducerii companiei. Incidentele s-au soldat cu sapte raniti, dintre care unul - un agent de securitate - este in stare grava si a fost spitalizat. Cinci dintre cei sapte raniti sunt membri ai conducerii companiei.

Imagini cu un director al Air France sarind gardul, fara camasa, au facut inconjurul lumii.