Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit luni despre o "sustinere in crestere" pentru ca Muntenegru sa fie invitat sa adere la Alianta, o chestiune care urmeaza sa fie decisa in decembrie, scrie AFP.

"Nu vreau sa prelungesc decizia (...) dar simt un fel de sustinere in crestere pentru ca Muntenegru sa fie invitat", a declarat Stoltenberg, la Stavanger (Norvegia).

"Muntenegru face intr-adevar progrese atat in ceea ce priveste statul de drept, crearea unei justitii independente dar si in ceea ce priveste modernizarea fortelor sale armate, a serviciilor de informatii", a spus acesta, declarandu-se "incurajat de progresele" pe care le-a vazut.

Dupa declararea independentei in 2006, Muntenegru a demarat, alaturi de mai multe tari din Balcani, un proces de apropiere de NATO, care are in prezent 28 de state membre. Dorinta sa de alaturare la Alianta a primit recent sprijinul SUA.

Chestiunea unei astfel de invitatii va fi transata in cadrul unei reuniuni a ministrilor Afacerilor externe ai NATO, la inceputul lui decembrie, a precizat Stoltenberg, care va vizita Podgorica in aceasta saptamana.