Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a declarat luni ca nu are "nicio incredere" in omologul sau rus Vladimir Putin in negocierile de pace asupra estului rebel pro-rus din Ucraina, unde luptele ar putea sa se reia "in orice moment", in ciuda acalmiei din ultimele saptamani, scrie AFP.

"Suntem constienti de faptul ca luptele se pot relua la orice moment (...) De ce? Pentru ca nu am absolut deloc incredere in Putin, nici in marionetele (rebelii, n.r.) si promisiunile lor" de pace, a spus Poroshenko, intr-o reuniune cu militarii ucraineni. "Trebuie sa fim pregatiti sa ne confruntam cu ce e mai rau la orice moment".

"Am obtinut un armistitiu relativ stabil si incercam acum o modalitate de a asigura o adevarata pace" dar si de a "readuce la Ucraina teritoriile ocupate in Donbass si Crimeea", peninsula ucraineana anexata de Rusia in martie 2014a subliniat Poroshenko.

Dupa mai multe tentative soldate cu esecuri, o noua incetare a focului instaurata in 1 septembrie este respectata aproape integral de beligeranti, care au inceput chiar sa isi retraga de pe linia frontului armele usoare.

Dar acest acord ramane fragil. Sambata, un rebel a fost ucis si alti doi, precum si un soldat ucrainean, raniti intr-un nou episod de violente la periferia Donetskului.