Cele mai violente lupte de la inceputul interventiei rusesti in Siria, in urma cu 13 zile, au loc luni intre fortele regimului sirian si rebeli, in centrul Siriei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG care monitorizeaza evolutiile din aceasta tara, transmite AFP.

Asalt al armatei siriene si al aviatiei ruse asupra rebelilor din Idlib (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de luni:

18:25 SUA parasuteaza munitii pentru rebelii sirieni anti-SI (AFP)

17:30 NATO va ajuta Turcia daca va avea nevoie, a declarat luni secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Intrebat daca NATO este pregatit sa apere Turcia in fata Rusiei, Stoltenberg a spus: "Turcia este un aliat puternic si are a doua cea mai mare armata".

"Au o forta aeriana capabila, astfel incat fortele armate turce sunt primele care sa raspunda, dar NATO este aici pentru a ajuta si asista, daca au nevoie".

17.15Rachetele lansate de Rusia in Siria, un pericol pentru zborurile comerciale

15.50 Arabia Saudita a avertizat Rusia ca actiunile sale in Siria vor avea "consecinte periculoase" (surse)

Interventia militara a Rusiei in Siria va avea consecinte periculoase, va escalada razboiul de acolo si va inspira militanti din intreaga lume sa participe, le-a declarat duminica liderii sauditi omologilor lor rusi, scrie Reuters citand o sursa saudita.

15.14Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni ca Moscova, Washingtonul si Riadul nu au cazut total de acord “pana acum” asupra solutiei finale pentru criza din Siria dar si ca exista progrese clare in discutiile dintre tari asupra conflictului

14.37Lovituri ale avioanelor rusesti langa satele Altamanaa si Sukayk din guvernoratul Idlib:

14.32 Sisteme de rachete de pe teritoriul sirian au hartuit avioane militare F-16 turcesti in apropierea granitei dintre cele doua tari, a anuntat armata Turciei. Sursa citata a adaugat ca unitatile sale au dat "raspunsul necesar", fara sa precizeze care a fost acesta.

14.24 Ministerul apararii rus a sustinut luni ca avioanele sale au desfasurat 55 de misiuni in ultimele 24 de ore si au lovit 53 de tinte din cadrul Statului Islamic

14.21Ministrii de externe din UE vor condamna luni bombardamentele aeriene ale Rusiei asupra rebelilor sustinuti de Occident si avertizeaza ca risca sa prelungeasca acest conflict, potrivit unui draft de declaratie consultat de Reuters.

-------

"Fortele regimului au preluat controlul asupra carteierului sud din Kafar Nabuda in timp ce aviatia rusa a afectuat peste 20 de raiduri asupra acestei localitati incepand de luni", a declarat Abdel Rahmane, directorul OSDO.

"Este vorba de cele mai violente lupte de la inceputul interventiei rusesti in Siria din 30 septembrie si sunt zeci de morti in randul combatantilor", a adaugat el.

Cucerirea Kafar Nabuda, localitate cu 15.000 de locuitori inainte de inceputul revoltei populare, in martie 2011, este esentiala pentru regim, care vrea sa avansaze zpre Khan Sheikhun, un oras strategic spre autostrada internationala dintre Damas si Alep.

"Aceasta localitate este un fief al Frontului Al-Nosra", filiala siriana a al-Qaeda, a precizat Rami Abdel Rahmane. Khan Sheikhun, oras cu 55.000 de locuitori in sudul provinciei Idlib, este in mainile rebeliunii din mai 2014.