Grupul rus Gazprom va relua luni, 12 octombrie, livrarile de gaze naturale spre Ucraina, dupa ce Ucraina va plati in avans sumele datorate pentru cantitatea de gaze naturale pe care vrea sa o cumpere in luna octombrie, a declarat vineri directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite agentia Reuters citata de Agerpres.

"Am ajuns la un acord cu compania ucraineana Naftogaz, potrivit careia plata, in avans, pentru gazele livrate in luna octombrie va fi facuta astazi, vineri, 9 octombrie. Dupa efectuarea transferului, in data de 12 octombrie la ora 10,00, Gazprom va relua livrarile de gaze spre Ucraina", a declarat Alexei Miller.

Compania ucraineana de stat Naftogaz a informat ca in luna octombrie intentioneaza sa cumpere doua miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia adaugand ca a transferat in avans banii pentru aceasta cantitate catre Gazprom.

"Am trimis banii in avans", a declarat o purtatoare de cuvant de la Naftogaz, fara a preciza insa care este pretul platit de Ucraina pentru gazele naturale rusesti.

In luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrarile de gaze naturale spre Ucraina dupa ce Kievul nu a putut sa plateasca in avans fondurile necesare pentru achizitiile de gaze.

Luna trecuta, dupa mai multe luni de negocieri, cele doua parti au ajuns la o solutie de compromis cu privire la asa-numitul 'pachet de iarna' care sa permita aprovizionarea cu gaze naturale rusesti a Ucrainei, in perioada octombrie-martie.

Anul trecut, un astfel de 'pachet de iarna', incheiat in octombrie 2014 printr-o mediere europeana, a permis Ucrainei sa depaseasca iarna fara probleme majore, dupa ce anterior Moscova a taiat in mod provizoriu gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.