Banca Europeana de Investitii (BEI) va examina daca constructorul auto Volkswagen a utilizat imprumuturile acordate de Uniunea Europeana pentru a falsifica testele de poluare pentru vehiculele diesel si este posibil sa ceara returnarea creditelor, a declarat presedintele BEI, Werner Hoyer, pentru cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, informeaza agentia Reuters preluata de Agerpres.

Grupul Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigatii in mai multe tari, inclusiv in Germania, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

"BEI ar putea fi afectata de scandalul emisiilor, deoarece trebuie sa indeplinim anumite tinte de mediu cu creditele noastre", a declarat Werner Hoyer pentru Sueddeutsche Zeitung intr-un articol ce urmeaza sa fie publicat luni.

Potrivit Sueddeutsche Zeitung, incepand din 1990 si pana in prezent BEI a acordat Volkswagen credite in valoare de 4,6 miliarde de euro, printre altele si pentru dezvoltarea de motoare cu emisii reduse precum si pentru constructia de facilitati in America de Sud.

BEI va derula "o investigatie amanuntita cu privire la scopurile in care VW a utilizat fondurile" si daca va descoperi ca fondurile au fost utilizate pentru alte scopuri decat cele intentionate, BEI va fi nevoita sa-si puna intrebarea "daca trebuie sa cerem returnarea creditelor", a spus Werner Hoyer. Acesta a subliniat ca este "foarte dezamagit" de Volkswagen, adaugand ca relatia BEI cu constructorul auto va fi afectata de scandalul falsificarii testelor de poluare.

Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.