Aleksandr Lukasenko, supranumit "ultimul dictator al Europei" a fost reales duminica presedinte al Belarusului, pentru cel de-al 5-lea mandat, anunta Reuters. Lukasenko a obtinut 83,49% din voturi, un scor usor peste cel inregistrat in urma cu cinci ani, la alegerile din 2010, cand obtinuse 80% din voturi. Lukasenko a aratat, in ultima perioada, o usoara relaxare a relatiilor cu Occidentul si a pus sub semnul intrebarii, recent, daca Rusia ar trebui sa construiasca o baza aeriana militara in Belarus.

Aleksandr LukasenkoFoto: YouTube

Lukasenko s-a ales cu porecla de "ultim dictator al Europei" in anul 2005, de la fostul secretar de stat american Condoleezza Rice.

Realegerea lui Lukasenko in urma cu 5 ani a dus la proteste masive de strada si la incarcerarea unor lideri ai opozitiei, aminteste Reuters. Aflat la putere de 20 de ani, increderea in Lukasenko a crescut totusi, el fiind vazut ca un garant al stabilitatii tarii in contextul crizei economice si a conflictului din Ucraina.

Uniunea Europeana a anuntat ca va ridica sanctiunile impotriva Belarusului, inclusiv cele care il vizeaza pe presedintele autoritar Aleksandr Lukasenko, pe o perioada de patru luni dupa alegerile de duminica, cu conditia sa nu existe represiuni pe ultima suta de metri, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.

Ministrii de Externe ai UE vor felicita luni Belarus, in cazul in care alegerile se desfasoara pasnic, desi o decizie oficiala cu privire la activele inghetate si la interdictiile de calatorie va veni in a doua jumatate a lunii octombrie, au precizat mai multi diplomati.

Aceasta deschidere vine in conteztul in care blocul comunitar incearca sa raspunda la initiativa presedintelui Lukasenko de a elibera sase detinuti politici inchisi in luna august si de a gazdui discutiile de pace pentru Ucraina in luna februarie.

Aceste miscari au cimentat o perceptie in randul oficialilor UE ca Lukasenko, un aliat apropiat al Moscovei cunoscut in Occident drept "ultimul dictator" din Europa, deschide Belarus catre Europa.

"Avem, in cele din urma, consens si acum mai e doar de luat o decizie oficiala spre sfarsitul lunii octombrie, precupunand ca Lukasenko nu organizeaza o campanie de represiune asupra disidentei politice dupa alegeri", a declarat un diplomat senior al UE.

Observatorii electorali din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) vor prezenta Uniunii Europene un raport in urma votului.

Intr-o rara concesie fata de protestele din tara sa, Lukasenko a pus sub semnul intrebarii, recent, daca Rusia ar trebui sa construiasca o baza aeriana militara in Belarus.

Castigatoarea premiului Nobel pentru Literatura Svetlana Alexievici avertizeaza insa in legatura cu o apropiere a UE de presedintele bielorus, sustinand ca Lukasenko "nu este demn de incredere", scrie AFP. "Odata la 4 ani, liderii europeni nou veniti la putere cred ca pot rezolva problema Lukasenko, fara sa stie ca nu este un om demn de incredere", a declarat scriitoarea din Belarus, la o conferinta de presa organizata la Berlin in ajunul alegerilor prezidentiale din Belarus, care, potrivit Svetlanei Alexievici, sunt castigate dinainte.