Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a marturisit ca, in timpul Campionatului de Fotbal din 2014, ar fi vrut sa joace fotbal cu ofiterii de politie, stationati in fata Ambasadei Ecuadorului din Londra, insa s-a temut ca va fi apucat de picior si tarat pe fereastra in exteriorul cladirii, unde nu beneficiaza de imunitate diplomatica, relateaza Business Insider.

Julian Assange, la balconul ambasadei EcuadoruluiFoto: Reuters

Julian Assange locuieste in Ambasada Ecuadorului din Londra de trei ani, pentru a nu fi retinut de politie in legatura cu doua cazuri de agresiune sexuala. Assange beneficiaza de imunitate diplomatica doar in interiorul cladirii ambasadei, care reprezinta, potrivit legii, teritoriul statului Ecuador.

Statul britanic a decis stationarea mai multor ofiteri de politie in fata Ambasadei Ecuadorului, in cazul in care Assange va incerca vreodata sa evadeze. Fondatorul Wikileaks a marturisit, intr-un interviu pentru o emisiune radio australiana, ca, in timpul Campionatului de Fotbal din 2014, voia sa joace fotbal cu ofiterii stationati in fata ambasadei. Assange a incercat sa arunce o minge de la fereastra cladirii, insa, s-a temut ca politia il va prinde de picior si il va tari in strada, unde putea sa-l aresteze.

De asemenea, Assange a sustinut ca, inainte sa actioneze, a verificat legile privind imunitatea diplomatica si ambasadele. Insa, acestea nu sunt destul de clare in ceea ce priveste taratul unei persoane in exteriorul unei ambasade, daca un picior al persoanei respective este scos pe fereastra, scrie Business Insider.

Assange a mentionat ca, in ambasa ecuadoriana din Londra, angajatii nu pot folosi smartphone-uri. ”Presupunem ca toate smartphone-urile sunt infectate, deci sunt interzise in intreaga cladire”, a declarat Assange pentru emisiunea australiana.