Ministrul grec al Migratiei acuza unele state europene ca utilizeaza ”criterii rasiste” pentru trierea refugiatilor, care ar trebui sa fie relocati in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Uniunea Europeana trebuie sa opreasca tarile membre sa-si aleaga ce refugiati ar dori sa accepte prin programul de relocare, altfel totul se va transforma intr-un rusinos trafic de carne vie”, a declarat ministrul grec Yanis Mouzalas.

Uniunea Europeana a aprobat un plan pentru relocarea celor 160 000 de refugiati, cei mai multi sirieni si eritreeni, in cele 28 de state membre. Primii 19 refugiati eritreeni au fost transferati, vineri, din Italia in Suedia. Europa se confrunta cu cea mai grea criza a refugiatilor de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Insa, mai multe tari, printre care Slovacia si Cipru, si-au exprimat dorinta de a accepta doar migranti crestini. In vreme ce, premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat ca fluxul urias de refugiati musulmani ameninta valorile crestine europene.

Ministrul de Migratie grec, Yanis Mouzalas, a sutinut, duminica, ca Grecia intampina probleme in trierea refugiatilor care trebuie sa fie relocati in tari terte, intrucat unele state europene au impus ”criterii rasiste” pentru acceptarea azilantilor, relateaza Reuters.

Solicitari precum noi vrem 10 crestini si 75 de musulmani ori noi vrem ca toti refugiatii sa fie inalti, blonzi, cu ochii albastri si trei copii sunt jignitoare fata de personalitatea si libertatiie refugiatilor. Europa trebuie sa fie categoric impotriva unor astfel de solicitari din partea statelor membre”, a declarat Mouzalas, citat de Reuters.

Mouzalas avertizeaza ca exista riscul ca procesul de relocare al refugiatilor sa se transforme intr-un trafic de carne vie, iar UE trebuie sa impuna masuri stricte pentru a nu se ajunge la asa ceva.

Refugiatii nu au dreptul sa isi aleaga tara in care vor fi relocati, potrivit Reuters.

Aproximativ 400 000 de refugiati si imigranti au ajuns pe tarmul Greciei de la inceputul anului, cei mai multi provin din Siria, Afganistan si Irak. Desi cei mai multi au reusit sa-si continue drumul spre vestul si nordul Europei, Grecia se confrunta cu un numar mare de migranti afgani, pe care autoritatile europene refuza sa-i trateze ca refugiati si nu sunt inclusi astfel in procesul de relocare.

Este absurd sa crezi ca afganii vin in Europa in cautarea unui loc de munca mai bun. Exista un razboi de multi ani in Afganistan, nu esti in siguranta acolo, asta este realitatea”, a sustinut Mouzalas.