Armata siriana, sustinuta de militia aliata, a avansat in vestul Siriei dupa ce Rusia a efectuat atacuri aeriene intense in in jurul autostrazii care leaga principalele orase din zona, a anuntat duminica un grup care monitorizeaza conflictul. Aviatia rusa a efectuat in ultimele 24 de ore 64 de zboruri asupra Siriei, distrugand pozitii ale Statului Islamic, tabere de antrenament si depozite de munitii, a anuntat duminica Ministerul rus al Apararii, iar presedintele rus Vladimir Putin a iesit duminica sa declare ca Rusia nu vrea sa se implice intr-un razboi interreligios in Siria. La randul sau coalitia accidentala condusa de SUA a anuntat ca au lansat sambata 24 de lovituri aeriene asupra Statului Islamic in Siria si Irak. Noi probleme au aparut si la granita siriano-turca, Ankara anuntand ca avioane de lupta si sisteme de rachete siriene au hartuit sambata avioane turce F-16 in apropiere de zona de granita turco-siriana, aducand din nou in conflict flancul sud-estic al NATO.

Avioane rusesti de vanatoare SU-25Foto: Agerpres/EPA

Avioane de lupta si sisteme de rachete siriene au hartuit sambata avioane turce F-16 in apropiere de granita turco-siriana, a anuntat duminica armata turca, aducand din nou in conflict flancul sud-estic al NATO, transmite Reuters.

Sisteme de rachete stationate in Siria au "interferat" cu trei avioane de lupta turce, care se numara printre cele 12 avioane F-16 care patruleaza granita. De asemenea, aeronavele au fost hartuite timp de 35 de secunde de doua avioane SU-22, SU-24, a informat Comandamentul General intr-un comunicat de presa.

Weekend-ul trecut, Turcia a raportat doua incursiuni ale unor avioane de lupta rusesti in spatiul sau aerian si a declarat ca un avion de vanatoare MIG-29, precum si sisteme de rachete stationate in Siria, au "interferat" cu patrulele sale aeriene. NATO a descris aceste avenimente ca fiind "extrem de periculoase" si "inacceptabile".

----------------

16:05 Coalitia condusa de NATO a efectuat 24 de atacuri aeriene impotriva Statului Islamic

SUA si aliatii sai au lansat sambata 24 de lovituri aeriene asupra Statului Islamic in Siria si Irak, a anuntat duminica Comandamentul comun intr-o declaratie de presa citata de Reuters.

17 atacuri au avut loc in Irak, fiind tintite pozitii ale Statului Islamic din apropierea a 10 orase. Au fost lovite unitati tactice, cladiri, armament, pozitii de lupta etc.

In Siria, 7 atacuri aeriene au lovit tinte similare, inclusiv un punct de colectare a titeiului.

15:23Convoiul liderului Statului Islamic, lovit de aviatia irakiana. Nu exista informatii despre starea lui Abu Bakr al-Bagdadi

Fortele aeriene irakiene au lovit, duminica, convoiul liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi, in provincia Anbar din vestul tarii, in apropiere de granita cu Siria. In acest moment nu exista informatii despre starea lui Abu Bakr al-Bagdadi, potrivit Reuters, care citeaza un comunicat al armatei irakiene.

15:09 Rusia a efectuat 64 de misiuni aeriene impotriva Statului Islamic in siria in ultimele 24 de ore

Aviatia rusa a efectuat in ultimele 24 de ore 64 de zboruri asupra Siriei, distrugand pozitii ale Statului Islamic, tabere de antrenament si depozite de munitii, a anuntat duminica Ministerul rus al Apararii, citat de Reuters.

In total, 63 de lovituri aeriene au distrus 53 de pozitii sortificate din provinciile Hama, Lattakia, Idlib, si Raqqa, a precizat ministerul.

14:42 Vladimir Putin: Rusia nu vrea sa se implice intr-un razboi interreligios in Siria

Rusia nu vrea sa se implice intr-un razboi interreligios in Siria, a declarat duminica presedintel rus Vladimir putin, potrivit agentiei Interfax, transmite Reuters.

Putin sustine ca Rusia nu vede o diferenta intre gruparile sunite si cele siite, mai scrie Interfax, citand un interviu televizat in Orientul rus.

Ora 14:10 Armata siriana avanseaza in vestul tarii dupa bombardamentele aeriene ruse

Armata siriana, sustinuta de militia aliata, a avansat in vestul Siriei dupa ce Rusia a efectuat atacuri aeriene intense in in jurul autostrazii care leaga principalele orase din zona, a anuntat duminica un grup care monitorizeaza conflictul, citat de Reuters.

Dupa ciocniri violente, soldate cu morti, armata si milia Hezbollah din loban au preluat controlul asupra Tal Skik, o zona inalta din provincia Idlib, apropiata de pozitiile detinute de insurgenti de-a lungul autostrazii, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Agentia publica siriana de stiri SANA a anuntat ca Tal Skik se afla acum sub controlul armatei siriene, dupa "o operatiune militara extinsa" pe teren, sustinuta de loviturile aeriene ruse impotriva "organizatiilor teroriste" din zona.

Acesta a precizat ca armata a distrus arme, munitie si echipamente in timpul ofensivei, iar 50 de luptatori inamici au fost ucisi in atacurile aeriene. Observatorul si postul de televiziune din Liban-al-Mayadeen au informat ca un lider Hezbollah a fost ucis.

Acesta era seful operatiunilor Hezbollah in provincia Idlib si a fost ucis in zona rurala sambata, a declarat pentru Reuters o sursa din serviciile de securitate.

Armata siriana, sprijinta la sol de militiile aliate, inclusiv de gruparea Hezbollah sprijinita de Iran si aerian de Rusia a lansat saptamana trecuta o ofensiva majora in vestul Siriei, pentru a recupera teritoriul pierdut in fata insurgentilor.

Loviturile ruse s-au concentrat asupra zonelor din provinciile Hama si Idlib in care insurgentii au avansat in ultimele luni. Avansul lor ameninta teritoriile detinute de Bashar al-Assad in vestul tarii, inclusiv zona de coasta vitala pentru controlul presedintelui sirian asupra tarii.