Mii de persoane au iesit duminica in strada la Ankara in memoria celor 97 de persoane ucise in cele doua atacuri cu bomba produse in uram cu o zi, transmite AFP. Manifestantii au umplut piata Sihhiye din centrul Ankarei, aflata in apropierea zonei in care s-au produs exploziile. O parte din manifestanti au scandat sloganuri anti-guvernamentale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reuniti la invitatia sindicatelor, ONG-urilor si partidelor politice apropiate de stanga si de cauza kurda, care facusera apel in ziua precedenta la un mars pasnic, turcii l-au invinovatit pe presedintele islamico-conservator Recep Tayyip Erdogan pentru atacul de sambata scandand "Erdogan criminalul!", "Demisia guvernului!" si "Statul va fi tras la raspundere".

Guvernul de la Ankara a ridiculizat sugestiile ca ar fi fost implicat in atacuri.

Liderul PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), Selahattin Demirtas, s-a adresat multimii prezente la miting reiterand ca, potrivit datelor formatiunii politice, 128 de persoane au fost ucise, si nu 95 cum sustin autoritatile turce.

Demirtas a mai afirmat ca, mai degraba decat sa se razbune, poporul ar trebui sa il indeparteze pe Erdogan de la putere prin alegerile legislative din 1 noiembrie.

--------------------

23:30 97 de morti este cel mai nou bilant anuntat de autoritati dupa atentat.

14:49Confruntari intre politie si persoane care voiau sa depuna flori la locul atacurilor din Ankara

O serie de confruntari au izbucnit duminica in capitala Turciei, dupa ce politia a impiedicat politicieni pro-kurzi si alte persoane sa depuna garoafe la locul celor doua explozii de sambata, care au ucis 95 de persoane si au ranit alte 246, informeaza Mediafax cotand AP.

Turcia a declarat trei zile de doliu, in urma dublului atentat de sambata, care a vizat un miting pentru pace din Ankara, la care urmau sa participe activisti, sindicalisti si membri ai partidului pro-kurd.

Liderii partidului, Selahattin Demirtas si Figen Yuksekdag, au organizat duminica o ceremonie de comemorare a victimelor. Insa ei au fost opriti de politie, care a subliniat ca anchetatorii nu au terminat investigatiile la locul exploziilor.

Atacul nu a fost revendicat pana in prezent, dar premierul Ahmet Davutoglu a afirmat ca rebelii kurzi si militantii gruparii Stat Islamic sunt principalii suspecti.

14:35 Surse din serviciile de securitate turce: Informatiile initiale indica faptul ca Statul Islamic este responsabil pentru atacurile cu bomba de la Ankara, informeaza Reuters.

Informatiile initiale sugereaza ca Statul Islamic se face responsabil pentru atentatele cu bomba din capitala Turciei Ankara, au declarat pentru Reuters duminuca surse din serviciile de securitate turce. Investigatiile sunt axate pe grupul islamist radical, au precizat sursele.

Una din sursele a declarat ca atacurile de sambata prezinta similaritati izbitoare cu un atac sinucigas cu bomba produs in luna iulie in orasul Suruc in apropiere de granita siriana, pus de asemenea pe seama Statului Islamic.

"Acest atac a fost in stilul celui de la Suruc si toate semnele indica faptul ca a fost o copie a acestui atac [...] semnele indica catre Statul Islamic", a declarat sursa sub protectia anonimatului.

"Toate semnele indica faptul ca atacurile ar fi putut fi organizate de Statul Islamic. Suntem complet concentrati pe Statul Islamic", a declarat pentru Reuters a doua sursa.

12:50 Armata turca anunta ca lanseaza lovituri aeriene asupra unor obiective ale militantilor kurzi PKK din nordul Irakului si sud-estul Turciei, informeaza Reuters.