Bao Zhuoxuan, fiul avocatului pentru drepturile omului Wang Yu, a disparut in timp ce incerca sa fuga din China in SUA. Tanarul in varsta de 16 ani urma sa se intalneasca cu niste activisti din Thailanda dupa ce ar fi parasit China pe la granita cu Myanmar, scrie The Guardian.

Wang Yu, cuncunoscuta ca o avocata pentru drepturile omului foarte vehementa, se afla in centrul unei represiuni fara precedent a guvernului chinez. Fiul sau a disparut in timp ce incerca sa fuga in Statele Unite prin Asia de sud-est.

Bao Zhuoxuan urma sa fie preluat duminica trecuta in Thailanda de activisti pentru drepturile omului, insa tanarul nu a ajuns in locul stabilit.

Pasaportul tanarului a fost confiscat de autoritati dupa arestarea mamei sale. Bao Zhuoxuan intentiona sa solicite azil prin ambasada SUA din Bangkok.

O familie din San Francisco fusese de acord sa aiba grija de adolescentul al carui tata, Bao Longjun, se afla, de asemenea, la ora actuala in custodia serviciilor de securitate din China.

Joi, dupa mai multe zile fara vesti, activistii au aflat ca, cu doua zile inainte, ofiteri imbracati in uniforme i-au ridicat pe Bao si pe cei doi insotitori ai sai, de origine chineza, dintr-un hotel din Mong La, un cunoscut oras de la granita Chinei cu Myanmar.

Mama lui Bao, Wank Yu, nu a mai fost vazuta dupa ce a fost ridicata de agenti ai securitatii din casa sa din Baijing in primele orei ale zilei de 9 iulie. S-a numarat primii avocati si activisti arestati in cadrul unei operatiunii coordonate impotriva comunitatii vocale de avocati pentru drepturile omului din China. Aproape 300 de avocati si activisti au fost arestati sau interogati de la inceputul represiunii.

La inceputul anului, cu cateva luni inainte sa fie arestata, Wand afirmase ca "intr-o dictatura, nimeni nu e in siguranta".