Kremlinul a sustinut, sambata, ca doreste suplimentarea personalului misiunii europene de monitorizare in Ucraina, tocmai pentru a supraveghea retragerea lansatoarelor de rachete, a tancurilor si a artileriei usoare din regiunile separatiste, relateaza Reuters.

Sprijinul rus acordat unei prezente OSCE mai numeroasa in Ucraina ar putea fi un semn ca Moscova isi doreste ca procesul de pace din regiunile separatiste sa se incheie cu succes. Or, asta ar putea sa conduca la ridicarea sanctiunilor occidentale, care au condus la o situatie economica precara in Rusia, scrie Reuters.

Rusia este in favoarea suplimentarii numarului observatorilor pana la 1000, in prezent misiunea OSCE are un personal format din 543 de oameni”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Rus de Externe, remis de Reuters.

De altfel, luni incep negocierile dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov si secretarul general al OSCE Lamberto Zannier.

Misiunea OSCE in Ucraina este concentrata, in special, in regiunile Donetk si Lugansk. Aici, potrivit acordului de la Minsk, OSCE e responsabil cu monitorizarea armistitiului dintre fortele separatiste pro-ruse si cele ale guvernului ucrainian.