Agentii FBI specializati in combaterea terorismului au urmarit in vara acestui an zeci de potentiali militanti de pe teritoriul Statelor Unite care s-ar fi alaturat Statului Islamic si au perturbat activitatile multora dintre acestia, a afirmat directorul FBI, James Comey, in fata Comisiei pentru Siguranta Nationala din Congresul american. Comey a adaugat ca militantii Statului Islamic au devenit experti in atragerea de noi recruti pe retelele sociale, iar multi posibili militanti islamisti folosesc mesaje criptate, unele dintre ele neputand fi citite de FBI. Nick Rasmussen, directorul Centrului National de Lupta impotriva Terorismului din Statele Unite, spune ca Statul Islamic a depasit al-Qaida, devenind cea mai importanta miscare extremista la nivel mondial, si are o paleta de selectie a potentialilor recruti din Occident mai mare decat al-Qaida, scrie Reuters.

Directorul FBI James Comey a precizat ca varsta celor recrutati de Statul Islamic din SUA este din ce in ce mai mica, inclusiv fete sub 18 ani alaturandu-se gruparii teroriste.

La randul sau, Nick Rasmussen a estimat ca aproximativ 250 de cetateni americani au calatorit in zone din Irak si Siria unde actioneaza militantii islamisti. Numarul este insa relativ mic in comparatie cu cei 5.000 de occidentali despre care Statele Unite si guvernele tarilor aliate cred ca s-au alaturat luptei in ultimii ani.

De asemenea, Nick Rasmussen a afirmat ca Statele Unite si aliatii lor estimeaza ca 28 de mii de straini au ajuns in aceste zone incepand din 2012, insa majoritatea din tarile din regiune.

Surse europene din domeniul securitatii spun ca in jur de 700 de cetateni sau rezidenti britanici au calatorit in Siria. 350 s-au intors in Marea Britanie, iar peste 60 au fost ucisi.

Cu toate ca Statul Islamic a depasit al-Qaida, aceasta din urma este vazuta in continuare ca o amenintare la adresa Statelor Unite, din cauza interesului sau de a ataca SUA si avioane.