Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a reusit vineri un avans important in apropiere de Alep, in Siria, profitand de confuzia generala starnita de loviturile aeriene rusesti in regiunile controlate de rebeli, scrie AFP.

Raiduri aeriene ruse in SiriaFoto: Captura YouTube

Pe un alt front, armata siriana, revigorata de loviturile aliatului sau rus si de Hezbollahul siit libanez, a intensificat luptele cu rebelii in nord-vest, unde combatantii Statului Islamic nu sunt prezenti.

In acest conflict complicat in care sunt implicati o multitudine de actori, tintele principale ale Moscovei raman pentru moment gruparile rebele ostile regimului si Frontul al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda, lovind doar marginal SI.

Interventia Rusiei este criticata de occidentali, care acuza puterea de la Moscova ca vrea doar sa il salveze pe Bashar al-Assad, si nu sa lupte impotriva jihadistilor.

Profitand de loviturile rusesti asupra rebelilor, SI a avansat rapid in directia Alep dupa ce a alungat gruparile insurgente rivale din localitatile situate la nord de cel de-al doilea oras al Siriei, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

"SI profita de confuzia din randul rebelilor loviti de rusi in mai multe provincii. Ei avanseaza fara sa fie ingrijorati de vreun raid", a spus directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

SI, la portile Alepului

SI a "preluat controlul asupra unor vaste regiuni la nord de Alep (...) si este la portile Alepului", se arata intr-un comunicat al jihadistilor, care au cucerit pana in prezent jumatate din teritoriul sirian si face ravagii si in Irakul vecin.

Gruparea jihadista se afla acum la circa 20 de kilometri de Alep, in apropiere de zona industriala Sheikh Najjar care deschide drumul catre partea de oras controlata de regim.

"SI a anuntat in mai multe randuri ca va declansa ofensiva asupra Alepului, fara sa o faca. Asteptau momentul potrivit si au profitat de loviturile rusesti asupra rebelilor pentru a avansa", explica Romain Caillet, un expert in miscarile jihadiste. "Atuul principal al SI este reactivitatea sa. Tactica sa militara este sa profite de oportunitati".

Pentru Thomas Pierret, expert in islam, "rusii isi concentreaza atacurile asupra rebelilor si nu lovesc decat foarte marginal SI".

Coalitia condusa de Washington si care ataca jihadistii de peste un an "nu mai este foarte activa impotriva SI in aceasta regiune. Reactivitatea SI este datorata eficientei lantului de comanda si devotamentului combatantilor sai", adauga el.

Un general iranian ucis

Pe un alt front in provincia Alep, un inalt comandant al Gardienilor Revolutiei din Iran, generalul Hossein Hamedani, a fost ucis joi de SI, potrivit Teheranului, aliatul regional al Damascului care are 7.000 de membri ai acestei armate de elita in Siria.

Sustinuta de bombardamentele rusesti dar si de sprijinul crucial al Hezbollahului libanez la sol, armata regimului a lansat miercuri o vasta ofensiva pentru a prelua controlul asupra teritoriului pierdut, avansand in sectoare din provinciile Hama (centru) si Latakia (vest).

Kremlinul a precizat ca operatiunile rusesti "vor continua pe tot intervalul ofensivei fortelor siriene".

"Campania vizeaza in primul rand protejarea teritoriului regimului (la Hama si Latakia), si apoi sa contra-atace pentru a prelua Idleb, urcand spre nord", spune OSDO. Provincia Idleb a fost cucerita in intregime de rebeli si de Al-Nosra.

Una dintre mize este Sahl al-Ghab, o campie strategica unde insurgentii au avansat amenintand Latakia. Acestia din urma sunt in prezent bombardati de rusi.

Declansat in martie 2011 de o revolta populara brutal reprimata, conflictul din Siria a devenit un razboi civil soldat cu peste 240.000 de morti si fortand milioane de sirieni sa fuga, ceea ce a generat o grava criza migratorie.