Un partid de dreapta din Germania intentioneaza sa depuna o plangere in justitie impotriva cancelarului Angela Merkel, acuzand-o de "trafic de persoane", pentru ca a permis accesul in tara a mii de azilanti dupa ce acestia au ramas blocati la granita ungara, informeaza Reuters.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Alternativa pentru Germania (AfD), anti-imigratie, a anuntat vineri ca va depune o plangere la procuratura din Berlin, sperand ca autoritatile vor deschide procedurile preliminare impotriva cancelarului.

"Angela Merkel a operat ca un traficant", le-a spus reporterilor vice-presedintele formatiunii, Alexander Gauland.

Ca raspuns la actiunea partidului, purtatorul de cuvant al cancelarului Merkel, Steffen Seibert, a declarat ca Germania este guvernata de statul de drept iar cetatenii sunt liberi sa depuna plangeri in justitie asa cum vad ei de cuviinta.

Luna trecuta, cancelarul Merkel a declarat ca solicitantii de azil sunt bineveniti in Germania, evitand o criza umanitara dupa ce Ungaria - extrema estica a zonei de libera circulatie Schengen - a incercat sa opreasca intrarea pe teritoriul sau a imigrantilor veniti in mare parte din Orientul Mijlociu si Africa prin Serbia, care nu este membru UE.

"Capacitatea de absorbtie a Germaniei a fost depasita", a declarat si liderul AfD, Frauke Petry, facand trimitere la rezultatele sondajelor de opinie recente.

Blocul conservator al cancelarului Merkel ramane, de departe, favorit in opiniile germanilor (39%), arata un sondaj de opinie Forsa. Insa popularitatea sa a scazut totusi cu un procent fata de saptamana trecuta si este la cel mai scazut nivel inregistrat din luna mai. Prin contrast, AfD a crescut cu 7 procente.